Στη Θράκη μας, όπου ζούσε σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ορφέας με την Ευρυδίκη και ο ήχος της λύρας του αντηχούσε στα φαράγγια και τις ρεματιές της Ροδόπης –εκεί όπου διέπρεψαν οι Πρωταγόρας και Δημόκριτος, εκεί όπου έζησαν ελληνικά φύλα, όπως οι Άβαντες, Βίστονες, Δερσαίοι, Δίοι, Δόλογκοι, Κίκονες, Κορπίλοι, Οδόμαντες, Σάτρες, Τραυσοί, Σαππαίοι (που λάτρευαν τον Διόνυσο), και Οδρύσες υπό την προστασία την Μακεδόνων, ακολούθησε η Ρωμαιοκρατία, το Βυζάντιο και η Τουρκοκρατία, για να φτάσουμε στις αρχές του περασμένου αιώνα, με την απελευθέρωση της– θα αναφερθούμε σήμερα.
Οι προβληματισμοί όλων μαρτυρούν ότι η δυτική Θράκη είναι σήμερα ένας πάρα πολύ ευαίσθητος ακριτικός χώρος με ιδιαιτερότητες. Το πρόβλημα της είναι δημογραφικό και οικονομικό. Παλαιότερα υπήρχε ο ευεργετικός νόμος των παραμεθορίων περιοχών που συνέβαλε στην ανάπτυξη της Θράκης ·καταργήθηκε και οι βιομηχανικές μονάδες μετανάστευσαν μαζί με τους κατοίκους.
Πριν από λίγες μέρες, δύο κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνης Κουνάδης και ο στρατηγός Δημήτρης Σκαρβέλης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, που δυστυχώς οι αρμόδιοι δεν τον ακούν, όπως και οι κριτές των πάντων που ρίχνουν τα βέλη τους: «Πού είναι, τι κάνει η πνευματική ηγεσία του τόπου;» Είναι παρούσα κύριοι και φωνάζει εις ώτα μη ακουόντων…
Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αντώνης Κουνάδης αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου
Ο κ. Σκαρβέλης στην ομιλία του σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας και σε μεγάλο ακροατήριο με θέμα «Η Θράκη, ένας ευαίσθητος χώρος», τόνισε ότι από 20ετίας η Ακαδημία εγκαίρως έδειξε το ενδιαφέρον της για την ανάπτυξη της Θράκης, ενώ τα επόμενα χρόνια, αξιόλογοι αρθρογράφοι και μελετητές ανέπτυξαν τα σχετικά προβλήματα, πολιτικά, δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνιολογικά και πολιτισμικά, διατυπώνοντας σημαντικές προτάσεις. Οι ιδιαιτερότητες, τόνισε ο κ. Σκαρβέλης, στον ευαίσθητο αυτό χώρο, οφείλονται στις υπάρχουσες μουσουλμανικές μειονότητες, που είναι των γηγενών Πομάκων (37.000), των Αθιγγάνων-Ρομά (16.000) και κυρίως των Τουρκογενών μουσουλμάνων (53.000). Στο σύνολο των κατοίκων του χώρου που είναι 365.000, οι 106.000 είναι μουσουλμάνοι.
Η πολιτική της Τουρκίας έναντι των μουσουλμανικών μειονοτήτων, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και των διάσπαρτων στα Βαλκάνια, η ανεξέλεγκτη δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, οι δικές μας άστοχες κατά καιρούς πολιτικές, έχουν δημιουργήσει κατάσταση για την οποία πρέπει να ανησυχούμε ως προς το μέλλον του χώρου. Οι Τουρκογενείς μουσουλμάνοι κινούνται πολύ δραστήρια συνεπικουρούμενοι από συνθήκες και συμφωνίες που ευνοούν τα μειονοτικά ανθρώπινα δικαιώματα, οδηγούν σε αυτοπροσδιορισμούς, αυτοδιαθέσεις, αυτονομίες –τα γνωστά πολλά «Α», με τελικό «Α» την… ανεξαρτησία.
Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αντώνης Κουνάδης αναφέρθηκε στην πολύχρονη συνεργασία του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια που οργανώθηκαν στην Κομοτηνή, και ιδιαίτερα προ τριετίας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και εκπροσώπων όλων των κομμάτων της Βουλής, με θέμα «Γλώσσα και Εθνική ταυτότητα», όπου μίλησαν 20 διαπρεπείς ακαδημαϊκοί, και τόνισε: «Η κατάσταση στη Θράκη, χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται επί τα χείρω, ιδιαίτερα με την προ ετών απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δίνει τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας».
Ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ζήτησε ο Αντ. Κουνάδης
Στη συνέχεια ο κ. Κουνάδης τόνισε ότι «η απαντοχή της ευαίσθητης αυτής ακριτικής περιοχής είναι η Στρατιωτική Διοίκηση και το Δ’ Σώμα Στρατού, η παρουσία των οποίων ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας και το εθνικό φρόνημα των κατοίκων, ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής της Κομοτηνής, διότι όπως είναι γνωστό, η δραστηριότητα του εκεί Τούρκου προξένου, δυστυχώς με την ανοχή μας, έχει υπερβεί τα όρια διπλωματικής ασυλίας. Προς την κατεύθυνση ενισχύσεως του αισθήματος ασφαλείας, του εθνικού φρονήματος, διατηρήσεως και ενισχύσεως των εθνικών παραδόσεων, θα συνέβαλε η περαιτέρω ανάπτυξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα το πανεπιστήμιο αυτό έχει περίπου 18.000 φοιτητές, ενώ θα μπορούσε να γίνει ένα πανεπιστήμιο των 40.000 φοιτητών με τη δημιουργία νέων σχολών, η ύπαρξη των οποίων είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής, λόγω των σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων που διαθέτει».
Σ’ αυτήν την ηχηρή παρουσία και κραυγή αγωνίας των δύο διαπρεπών ακαδημαϊκών, να προσθέσω κι εκείνη του Ξανθιώτη καθηγητή Πέτρου Γεωργαντζή, που λέει ότι το πρόβλημα της Θράκης είναι οικονομικό, δημογραφικό και στρατιωτικό και χρειάζεται να ενισχυθεί ο χώρος της με γενναίες επενδύσεις και θέσεις εργασίας για να επιστρέψουν οι Θρακιώτες στον τόπο τους.
Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης