Νέες εργασίες… συντήρησης και αναπαλαίωσης του αυτοκρατορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν οι τουρκικές Αρχές. Η εκ νέου παρέμβαση στο μνημείο που δεσπόζει στη δυτική είσοδο της άλλοτε πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών, έρχεται 53 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επιχείρησης αναπαλαίωσής του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η Αγία Σοφία θα ξαναγίνει τζαμί και θα αποκτήσει μια διαφορετική εικόνα.
Οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το Ραμαζάνι, που ολοκληρώνεται φέτος στις 24 Ιουνίου, θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα στοιχίσουν 3 εκατ. λίρες Τουρκίας.
Με τις νέες παρεμβάσεις όταν οι πιστοί θα προσεύχονται στην Αγία Σοφία οι αγιογραφίες του ναού θα καλύπτονται αυτόματα. Όπως είχε δηλώσει Hürriyet ο Ισμέτ Τσαλίκ, επαρχιακός διευθυντής διαχείρισης μνημείων στην Τραπεζούντα, «όταν θα πατάμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα θαμπώνουν. Έτσι, ο κόσμος θα είναι σε θέση να προσεύχεται χωρίς οποιαδήποτε επιρροή από τις τοιχογραφίες».
Επίσης, θα γίνουν παρεμβάσεις για αναπαλαίωση του μιχράμπ (της ημικυκλικής εσοχής στο τείχος του ισλαμικού τεμένους), έτσι ώστε ο ναός να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να λειτουργεί ως τζαμί για τους πιστούς. Τα ψηφιδωτά του ναού θα καλυφθούν με πλέξι γκλας, πάνω από το οποίο θα στρωθούν χαλιά, τα οποία θα μαζεύονται, όταν υπάρχει ανάγκη να παρουσιαστούν τα ψηφιδωτά.
Σημειώνουμε ότι παλαιότερο σχέδιο προέβλεπε την κάλυψη του 800 ετών μωσαϊκού με ξύλινο πάτωμα.
Στη διάρκεια των εργασιών το μνημείο θα είναι εν μέρει επισκέψιμο, όπως έχουν ανακοινώσει οι ιθύνοντες. Για το θέμα πάντως της… ανακαίνισης του ιστορικού μνημείου ο βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Γκάρο Παϊλάν κατέθεσε τον Ιούνιο του 2016 ερώτηση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, σημειώνοντας ότι με τα εν λόγω σχέδια ανακαίνισης θα αλλοιωθεί ο αρχιτεκτονικός χαρακτήρας του μνημείου.
Ρωτούσε μάλιστα τον πρωθυπουργό της χώρας, αν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει μόνιμα την Αγία Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί, και γιατί –αντί να την προστατεύσει– επέλεξε να την κάνει τέμενος από τη στιγμή που στην ίδια γειτονιά υπάρχουν ήδη άλλα τρία τεμένη.
Το θέμα της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας έχει φτάσει και στην ελληνική Βουλή με ερώτησή προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, από το Μάιο του 2016, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου (Λαρίσης) και Γιώργου Κασαπίδη (Κοζάνης). Οι δύο μικρασιατικής καταγωγής πολιτικοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς και στην Άγκυρα το ζήτημα των ζημιών που έχει υποστεί η Αγία Σοφία Τραπεζούντας, κατά την αυθαίρετη μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος.
Το Σεπτέμβριο του 2016 με ενέργειες της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) και τη συνδρομή Ελλήνων ευρωβουλευτών, το θέμα της εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε μουσείο, τέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Θυμίζουμε ότι οι πρώτες εργασίες αναπαλαίωσης της Αγίας Σοφίας, έγιναν το 1959-1964, από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με την άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρυμάτων.