Συνεχίζεται απρόσκοπτα το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μετά την πρόσφατη υπογραφή του συμβολαίου για παραχώρηση του οικοπέδου 10 στην κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum, ακολούθησαν την Πέμπτη οι υπογραφές των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI, TOTAL για το οικόπεδο 6 και με την ΕΝΙ για το τεμάχιο 8. Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Έλεανορ Ρόουλι, η διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου.
Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής των συμβολαίων, η Ρόουλι ανέφερε ότι η εταιρεία προσβλέπει σε ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 εντός του 2018, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την ENI.
Επιπλέον, σε αποκλειστικές της δηλώσεις στο SigmaΙive η Ρόουλι είπε πως θα είναι και η πρώτη δοκιμή στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η δέσμευση της Total στην Κύπρο είναι πραγματική.
Με τη σειρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EΝΙ για τη νότιο Ευρώπη Κάρλο Βίτο Ρούσο χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός της υπογραφής τόσο για την ίδια την ΕΝΙ όσο και για την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε γεώτρηση και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», είπε λακωνικά ο Russo.
Περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση
Σε σχετική ανάλυσή του, ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός υπογράμμισε ότι με τις υπογραφές η γαλλο-ιταλική συμμαχία έχει πλέον την πιο δυναμική παρουσία στην Κύπρο, ενώ πολλοί έλεγαν ότι οι δύο εταιρείες θα φύγουν λόγω έλλειψης σοβαρών δεδομένων σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.
«Η σκακιέρα της Κύπρου γεμίζει με δυναμικά κομμάτια που έχουν κοινά συμφέροντα μαζί της, κι επειδή υπογράφουν πάντα με την Κυπριακή Δημοκρατία κι όχι μόνο με την ελληνοκυπριακή κοινότητα ενισχύουν δυναμικά τη θέση μας σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει. Σε δεύτερη ανάλυσή του σχετικά με τις απολαβές, σημειώνει πως η Κύπρος κέρδισε μόνο και μόνο από τα bonus υπογραφής περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11 είχε πάρει 48 εκατομμύρια ευρώ και για το 2, 3 και 9, 150 εκατομμύρια ευρώ. Με άλλα λόγια, η Κύπρος με δύο γύρους αδειοδότησης κέρδισε περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν τα κέρδη 150 ετών για την Ελλάδα από τα μεταλλεία», σημειώνει.
- Πηγή: sigmalive.com