Άξιον απορίας είναι το γιατί η Τουρκία δεν σήκωσε δικά της πολεμικά αεροπλάνα, για να παρακολουθούν ή και να παρέμβουν στις όλες δραστηριότητες των ισραηλίτικων αεροπλάνων.
Για κάποιες μέρες, τώρα τελευταία, παρακολουθήσαμε οπτικά αλλά περισσότερο ακουστικά τα πολεμικά αεροπλάνα του Ισραήλ να υπερίπτανται των νοτίων περιοχών της Κύπρου (Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα), στο πλαίσιο της κοινής άσκησης «Ονήσιλος-Γεδεών», Κύπρου-Ισραήλ. Πράγματι αισθανόμασταν, κατά κάποιο τρόπο, ικανοποίηση και ασφάλεια, έχοντας την ισχυρότερη πολεμική αεροπορία της περιοχής στο πλευρό μας.
Αυτά όλα θα έχουν βάση εάν το κράτος του Ισραήλ και η ηγεσία του κρατηθούν στις υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους. Εμείς οφείλουμε να διατηρούμε άριστες σχέσεις μ’ αυτήν τη χώρα, η οποία κι αυτή πιστεύω το επιζητά, αφού θα έχει στα δυτικά της άνοιγμα με μία και μοναδική φιλική χώρα.
Βέβαια ο κάθε Ελληνοκύπριος πατριώτης θα ζήλευε αυτές τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ισραήλ και ιδίως σ’ ό,τι αφορά την πολεμική του αεροπορία, πράγμα που εμείς ουδέποτε επιδιώξαμε να καταφέρουμε, έστω και κατ’ ελάχιστον. Αυτά που μας «περνούν», δυστυχώς, είναι οι μίζες, οι απάτες και οι κλεψιές του δύσμοιρου κράτους και της εθνικής του οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την κοινή αυτή άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών», ήθελα να ξέρω γιατί δεν υπερίπταντο τα ισραηλινά αεροπλάνα, πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές, αφού κι αυτό είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει πάνω απ’ αυτές το νόμιμο και διεθνώς αναγνωριζόμενο FIR της; Ακόμη πιο απλά, γιατί δεν υπερίπταντο πάνω από τον διεθνή θαλάσσιο χώρο, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όπου κάθε χώρα δικαιούται να το κάνει; Έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θα έπαιρνε κάποια μηνύματα, από τη παρουσία των πολεμικών αεροπλάνων της φίλης μας χώρας.
Άξιον απορίας είναι το γιατί η Τουρκία δεν σήκωσε δικά της πολεμικά αεροπλάνα, για να παρακολουθούν ή και να παρέμβουν στις όλες δραστηριότητες των ισραηλίτικων αεροπλάνων;
Μήπως φοβάται το Ισραήλ και ειδικά την πολεμική του αεροπορία και δεν επιθυμεί να μπλέξει μαζί του, ή μήπως έγιναν κάποιες συμφωνίες μεταξύ τους, παίρνοντας μάλιστα και κάποιες άδειες διελεύσεως πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το FIR, παραβιάζοντάς το συνεχώς και όποτε θέλει; Άραγε πότε θα αναμένουμε τη διέλευση ελλαδικών αεροπλάνων και μάλιστα με τη μαζικότητα αυτή του Ισραήλ; Μήπως υπάρχει φόβος για διατάραξη του «καλού» κλίματος στις συνομιλίες και στις «άριστες» σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας;
- Αναδημοσίευση: sigmalive.com / Αδάμος Κόμπος, δημοτικός σύμβουλος ΚΣ ΕΔΕΚ Λεμεσού.