Μέσα σε 433 σελίδες οι αναγνώστες αλλά και οι ερευνητές μπορούν να βρουν αποδείξεις για τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το πόσο καταστροφικά ήταν για όλες τις μη τουρκικές, μη μουσουλμανικές μειονότητες. Αυτός είναι ένας μόνο στόχος του νέου βιβλίου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων που κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΛΚΕΜΑΠ / AMPRHC), το οποίο έχει έδρα το Σικάγο.
Αυτό είναι το έκτο έργο που εκδίδεται από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Το Genocide in the Ottoman Empire: Armenians, Assyrians, and Greeks, 1913-1923, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου (εκδόσεις Berghahn Books), αποτελεί «συνέχεια» του διεθνούς συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί το 2013 στο Ιλινόις. Την επιμέλεια έχει κάνει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ζόριαν για τη Γενοκτονία Τζορτζ Σιρίνιαν, ενώ για την έκδοση συνεργάστηκαν και ακαδημαϊκοί που επιμελήθηκαν τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο.
«Το νέο βιβλίο αποδεικνύει ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων διαπράχτηκε την ίδια χρονική περίοδο, και υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της είναι και θα πρέπει να είναι κοινός», τόνισε μιλώντας στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, Γιώργος Μαυρόπουλος.
Ακόμα τόνισε ότι από το 1913 έως το 1923 οι ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δημιούργησαν ένα σύγχρονο προηγούμενο για το πώς ένα καθεστώς μπορεί να εφαρμόσει μια γενοκτονία εναντίον των ίδιων των πολιτών του για την επιδίωξη πολιτικών στόχων, και ταυτόχρονα σε μεγάλο βαθμό να διαφύγει της προσοχής της κοινής γνώμης.
Μαυρόπουλος: Μελετώντας τις Γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να βοηθηθούμε ώστε να συσχετίσουμε και να κατανοήσουμε τη βάση της σύγχρονης βίας στην περιοχή.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο και μέσω της ιστοσελίδας του Κέντρου (hellenicresearchcenter.org), ενώ στόχος είναι να μπει σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και να διανεμηθεί σε πολιτικούς και ιστορικούς.
Εκτός από το εκδοτικό έργο, το Ελληνικό Κέντρο για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο συνεχίζει και το ερευνητικό του έργο. Πρόσφατα, ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε ότι θα δώσει δωρεά ύψους 50.000 δολαρίων – αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει λάβει μέχρι στιγμής το Κέντρο.