Διχάζονται οι αρχαιολόγοι για τον ένοικο του θαλάμου 8 στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο. Το ταφικό μνημείο ανήκει στον Πτολεμαίο Ευπάτορα υποστηρίζουν στη μελέτη τους οι Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας στο τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αυθαίρετο το συμπέρασμα και ατεκμηρίωτες οι ανακοινώσεις, υποστήριξε ο υπεύθυνος της ανασκαφής στους Τάφους των Βασιλέων Σοφοκλής Χατζησάββας.
Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του, ο υπεύθυνος της ανασκαφής έκανε λόγο για μεταφορά της δόξας ή του φιάσκο, όπως το χαρακτήρισε, της Αμφίπολης στην Πάφο, για λόγους αυτοπροβολής τους λόγω του γεγονότος ότι η Πάφος είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.
«Ναι μεν γνωρίζουμε από το 1979 που έγινε η ανασκαφή ότι ο συγκεκριμένος τάφος είναι πολύ σημαντικός και ανήκει στην οικογένεια των Πτολεμαίων, όμως τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν συνηγορούν ως προς την ταυτότητα του αξιωματούχου που τάφηκε εκεί», δήλωσε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ο Σοφοκλής Χατζησάββας.
Το ταφικό μνημείο για τον ένοικο του οποίου ερίζουν οι αρχαιολόγοι
Σύμφωνα με τον Σοφοκλή Χατζησάββα, η διαφοροποίηση του Τάφου 8 από τους υπόλοιπους Τάφους των Βασιλέων είναι στη μορφή «Μασταμπά» που παραπέμπει στους βαθμιδωτούς τάφους της αρχαίας Αιγύπτου. Στην προκειμένη περίπτωση, οι κολώνες που κρατούσαν το επιστύλιο είχαν ναόσχημη πρόσοψη κατά το πρότυπο των αντίστοιχων τάφων της Μακεδονίας, τόπου καταγωγής των Πτολεμαίων.
Όσον αφορά στα δύο γράμματα, ενεπίγραφα με κόκκινο χρώμα, ΘΕ, στο επιστύλιο, που όπως υποστηρίζει ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης παραπέμπουν στην επιγραφή «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ] ΘΕ[ΟΥ ΕΥΠΑΤΟΡΟΣ», ο ανασκαφέας σημειώνει ότι δεν πρόκειται για γράμματα αλλά για μια σχηματική αποτύπωση ασπίδας, κάτι που συναντά κανείς συχνά σε τέτοιους τάφους.
Αμφίβολο αν το ταφικό μνημείο ανήκει στον Πτολεμαίο τον Ευπάτορα
Κατά την ανασκαφή, μπροστά από την κύρια ταφική θήκη του Τάφου 8 βρέθηκαν πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη και δύο ασβεστολιθικά αγάλματα πουλιών, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου για την ταυτότητα των οποίων υπάρχει διάσταση απόψεων. Ο Σοφοκλής Χατζησάββας αναφέρει ότι δεν είναι σίγουρο αν είναι αυτά που απεικονίζουν αετούς, το βασιλικό έμβλημα των Πτολεμαίων, όπως υποστηρίζει ο Θ. Μαυρογιάννης. Ο ίδιος πιστεύει ότι παριστάνουν γεράκια που είναι απεικόνιση του αιγυπτιακού θεού Ώρου, που ταυτιζόταν με τον Απόλλωνα και απεικονιζόταν ως γεράκι ή άνθρωπος με κεφαλή γερακιού.
Η εικόνα ίσως ξεκαθαρίσει με την επιστημονική δημοσίευση της ανασκαφής από τον Σοφοκλή Χατζησάββα, η οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα πρέπει να αναμένεται σε δύο χρόνια.