Οργισμένοι είναι οι Αμερικανοί με την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) τον διαμοιρασμό του ιστορικού περιήγησης με εμπόρους και άλλους τρίτους, χωρίς τη συναίνεση των χρηστών.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Τρίτη η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε υπέρ της κατάργησης ενός νόμου που είχε ψηφιστεί υπό την προεδρία Ομπάμα και ανάγκαζε τους παρόχους να ζητούν άδεια από τους χρήστες για τον διαμοιρασμό προσωπικών τους πληροφοριών, όπως των δεδομένων τοποθεσίας.
Οι υποστηρικτές της κίνησης αυτής ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, ωστόσο οι επικριτές προειδοποιούν ότι θα «επηρεάσει δραματικά» την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το νέο νόμο πρόκειται να υπογράψει σύντομα ο πρόεδρος Τραμπ. Υπέρ της κατάργησης του παλαιού νόμου τάσσονται σημαντικοί πάροχοι, όπως η Verizon, η AT&T και η Comcast, που υποστηρίζουν ότι οι ISP υπόκεινται σε αυστηρότερους νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε σχέση με εταιρείες όπως η Google και το Facebook.
Ο νόμος, που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκλογή Τραμπ και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του τρέχοντος έτους, ανάγκαζε τους παρόχους να παίρνουν σαφή άδεια από τους χρήστες για τον διαμοιρασμό προσωπικών δεδομένων όπως η «ακριβή γεωγραφική τοποθεσία, πληροφορίες που αφορούν στα οικονομικά, την υγεία, τα παιδιά και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και στο ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το ιστορικό χρήσης εφαρμογών και το περιεχόμενο των επικοινωνιών». Επιπλέον, θα επιβαλλόταν στους παρόχους να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να επιλέγουν την εξαίρεσή τους από τον διαμοιρασμό λιγότερο ευαίσθητων πληροφοριών, όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στους κύκλους των υποστηρικτών των διαδικτυακών δικαιωμάτων.
«Σήμερα, τα μέλη του Κογκρέσου απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι κύριο μέλημά τους είναι εκπλήρωση των επιθυμιών των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν τις εκστρατείες τους παρά η ασφάλεια και η προστασία των ψηφοφόρων τους», δήλωσε η Ίβαν Γκριρ, επικεφαλής της ομάδας Fight for the Future. «Άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα είναι εξοργισμένοι», δήλωσε ενώ πρόσθεσε ότι «κάθε βουλευτής που θα ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της προστασίας της ιδιωτικής μας ζωής θα το μετανιώσει όταν έρθει πάλι η ημέρα των εκλογών».
Η ομάδα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για τη δημοσιοποίηση των μελών του Κογκρέσου που σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του νόμου. ‘Αλλες ομάδες έχουν εκφράσει την οργή τους για τη προφανή σιωπή και απάθεια των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για το εν λόγω ζήτημα.