Τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, ώστε να αποτελέσουν με τη σειρά τους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό για το θέμα της Μακεδονίας, θα έχουν περισσότερα από 70 στελέχη –μεταξύ των οποίων και προσωπικότητες διεθνούς κύρους – από 34 χώρες του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών UNESCO.
Θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Γ´ ετήσιας συνάντησης του Δικτύου που θα γίνει από τις 2 έως τις 5 Απριλίου.
Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO Έρικ Φαντ που ζήτησε και θα επισκεφθεί για δύο βράδια τη Αθωνική Πολιτεία.
(Φωτ.: wikipedia.org)
Τα θέματα που θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων τη συνάντηση, θα είναι η Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ατζέντα 2003 για την Εκπαίδευση, το Διεθνές Πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου», ο ρόλος των δικτύων UNESCO και ο σχεδιασμός δράσεων για την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα σχετικά με τις επιστήμες, τον πολιτισμό και την επικοινωνία.
Αναφορικά με την Ελλάδα, φιλοδοξείται να τεθεί η χώρα στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, αναδεικνύοντας το ρόλο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως κέντρων πολιτισμού, παιδείας, επιστημών, επικοινωνίας και ανάπτυξης.
Η συνάντηση αναμένεται να ενισχύσει και την εξωστρέφεια της Μακεδονίας, προβάλλοντας σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων η εγγραφή του Παπύρου του Δερβενίου στο Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου και η ίδρυση του κέντρου UNESCO για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
(Φωτ.: kpe-philippi.gr)
«Οι συναντήσεις των εθνικών επιτροπών είναι πολύ σημαντικές, διότι αυτές καθορίζουν την πολιτική της UNESCO για τα επόμενα χρόνια. Τώρα θα καθοριστεί το πρόγραμμα της περιόδου 2020-2030. Στόχος της ελληνικής επιτροπής είναι να εντάξουμε περισσότερα μνημεία στην UNESCO, με την προτεραιότητά μας να δίνεται στις περιοχές της Ηπείρου και της Θράκης. Τελευταίο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία Κατερίνα Τζιτζικώστα.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Ροτόντα, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την Κυριακή 2 Απριλίου, στις 18:00.
Θα κλείσει με συναυλία της συνθέτου Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με συμμετοχή της ερμηνεύτριας Έλλης Πασπαλά.
Η Θεσσαλονίκη κέντρο πολιτισμού
Στις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη, ώστε να αναδειχθεί σε πύλη πολυπολιτισμικότητας και σε κέντρο δράσεων για τον πολιτισμό, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι αναταράξεις και οι διενέξεις σε διεθνές επίπεδο φέρνουν όσο ποτέ στο επίκεντρο το σκοπό ίδρυσης της UNESCO, που παίζει σημαντικό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο και υπογράμμισε ότι οι ξεναγήσεις των στελεχών της στη Βεργίνα και αλλού θα τους καταστήσουν πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.
«Το υπουργείο μας στηρίζει τις δράσεις τις UNESCO που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τόσο στη γεωστρατηγική όσο και στον πολιτισμό, τα οποία μπορούν να γεφυρώσουν κράτη και κοινωνίες».
Ο Γιάννης Αμανατίδης ανακοίνωσε ακόμα ότι στις 23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δέκα υπουργών Εξωτερικών, ενώ για την Αμφίπολη σημείωσε ότι, προτού την ανάδειξή της, θα πρέπει να προχωρήσουν με επιστημονικό τρόπο και ρυθμούς οι εργασίες που απαιτούνται.