Έπειτα από εννέα μήνες εντατικών εργασιών η ελληνική ομάδα που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το έργο αποκατάστασης του Πανάγιου Τάφου στα Ιεροσόλυμα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι τα κατάφερε. Σήμερα μια τελετή, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού, σηματοδότησε την επιστροφή στους πιστούς αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για πρώτη φορά από το 1947, οπότε και οι βρετανικές Αρχές τοποθέτησαν το αντιαισθητικό σιδερένιο κλουβί για να συγκρατήσουν τα τοιχία του Πανάγιου Τάφου, φέτος το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα θα είναι διαφορετικό. Το ιστορικό μνημείο επέστρεψε στην παλιά του αίγλη, ενώ η πρόσοψή του δεν είναι πια μαύρη από την αιθάλη των κεριών που άναβαν επί δεκαετίες.
Η τελετή παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Ισραήλ, ολοκληρώθηκε γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας). Στη συνέχεια, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, παρουσίασε στους υψηλούς προσκεκλημένους τις λεπτομέρειες του έργου αποκατάστασης.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου, της Αρμένικης Εκκλησίας, καθώς και εκπρόσωποι των προξενικών αρχών του Ισραήλ, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Ιορδανίας, αλλά και οι μεγάλοι δωρητές που συνέδραμαν οικονομικά για την αποκατάσταση. Μεταξύ αυτών και ο Ιβάν Σαββίδης, που θα βραβευθεί από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Φωτογραφία που ανέβηκε στο λογαριασμό του Έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter