[…] Στις 4 Μαρτίου 2017 η ΟΠΣΕ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο, με την οποία αντιδρούσε δικαιωματικά στην ανακοίνωση του υπουργού από το βήμα της Βουλής περί της δημιουργίας μουσείου στο στρατόπεδο Παύλος Μελάς, στη Θεσσαλονίκη, που θα αφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό και θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Κεντρικό πνεύμα της αντίδρασης της ΟΠΣΕ ήταν το να επιστήσει την προσοχή των δύο πολιτικών ανδρών και δη του πρωθυπουργού της Ελλάδας που εκπροσωπεί την κυβέρνηση του ελληνικού λαού, ότι η αποδοχή τους αυτή, στη δημιουργία μουσείου που να περιορίζεται σε εκθέματα του ποντιακού ελληνισμού και της ποντιακής γενοκτονίας, εφόσον μέχρι σήμερα η ελληνική πολιτεία δεν έχει φροντίσει για ένα μουσείο των Ελλήνων προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής, δεν θα είναι παρά αποδοχή και επανάληψη πολιτικών λαθών του παρελθόντος, όταν η ελληνική πολιτεία –με προκλητικά πρόχειρο και ψηφοθηρικό τρόπο– τεμάχισε την ιστορική μας μνήμη με δύο διαφορετικούς νόμους (2193/1994 και 2645/1998) αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αντίστοιχα, λες και ο Πόντος δεν αποτελεί τμήμα της τελευταίας.
Η δημοσίευση της επιστολής της ΟΠΣΕ στο διαδίκτυο ξεσήκωσε θύελλα αποδοκιμαστικών αντιδράσεων από το μικρό εκείνο μέρος των Ποντίων του ανιστόρητου τοπικισμού, οι οποίοι επέκριναν το δικαίωμα του συνόλου του προσφυγικού κόσμου, πάνω απ’ όλα στην ιερότητα της Μνήμης θυμάτων και, συμπερασματικά στη μη βεβήλωσή της με τον διαχωρισμό των ίδιων των θυμάτων σε Πόντιους και Μικρασιάτες. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις χρηστών του facebook οι αντιδράσεις αυτές, κυρίως νεαρών ατόμων, έφτασαν στον καγχασμό και την κυνικότητα κατά απογόνων Μικρασιατών που οι δικοί τους πρόγονοι δεν είχαν γεννηθεί σε περιοχή του Πόντου αλλά σε άλλη περιοχή της Μ. Ασίας ή της Αν. Θράκης όπου είναι ιστορικά πλέον τεκμηριωμένο ότι εφαρμόστηκαν τα ίδια ακριβώς οργανωμένα εγκλήματα των Νεοτούρκων κατά των ελληνοχριστιανικών πληθυσμών εκεί και κατά τα έτη 1911-1922. […]
Επιστέγασμα των αρνητικών αντιδράσεων στο διαδίκτυο για την επιστολή αυτή της ΟΠΣΕ αποτελεί άρθρο του δημοσιογράφου κ. Παντελή Σαββίδη που φιλοξενεί η ιστοσελίδα Pontos.news με τον τίτλο-ερώτηση: «Μουσείο Ποντιακής Γενοκτονίας ή Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού;». Ερέθισμα για το άρθρο του αποτελεί «η ανακοίνωση» όπως ο ίδιος αποκαλεί την επιστολή διαμαρτυρίας της ΟΠΣΕ. Την χαρακτηρίζει «ατυχή» και παραπέμπει τον αναγνώστη σε άλλο αντίστοιχο άρθρο του ίδιου δημοσιογράφου που φέρει τον τίτλο: «ΟΠΣΕ: Προσβολή η ίδρυση Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη», όπου περιλαμβάνεται και η εν λόγω επιστολή της ΟΠΣΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη η επιστολή-ανακοίνωση της ΟΠΣΕ κρίνεται ως ατυχής αφού, όπως μακροσκελώς αναφέρεται, είναι υπεύθυνη για μία σειρά από κατηγορίες που ο κύριος Σαββίδης αναλαμβάνει την ευθύνη και αποδίδει στην ΟΠΣΕ, προφανώς με τη συμφωνία του Ποντιακού Ελληνισμού ή όποιους εκπροσωπεί το Pontos.news. […]
Διαβάστε τη μακροσκελή απάντηση του Συλλόγου Αλατσατιανών στο άρθρο του Παντελή Σαββίδη όπως δημοσιεύτηκε στο mikrasiatis.gr.