Τον Σεπτέμβριο του 2016 η αρχαιολογική κοινότητα, μαζί και η παγκόσμια, έμειναν έκθαμβες μπροστά στο άγαλμα της θεάς Κυβέλης που βρέθηκε άθικτο στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Κουρούλ, στον οικισμό Μπαγιαντί νοτιοδυτικά της πόλης των Κοτυώρων (Ordu), στη σημερινή Τουρκία. Το εκπληκτικής ομορφιάς μαρμάρινο άγαλμα, ηλικίας 2.100 ετών, παρέμεινε αναλλοίωτο στην πορεία των αιώνων, μακριά από τα χέρια αρχαιοκάπηλων μέσα σε κρύπτη στην είσοδο του κάστρου.
Το άγαλμα, βάρους 200 κιλών, παρουσιάζει τη θεά καθισμένη σε θρόνο. Μετά την ανακάλυψή του μεταφέρθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο Κοτυώρων, ωστόσο το «κάστρο της θεάς Κυβέλης» κυριολεκτικά… τρίζει.
Το κάστρο Κουρούλ, όπως είναι η ονομασία του, που χρονολογείται στην εποχή του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, και το οποίο μετά την ανακάλυψη του αγάλματος έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης με περίπου 15.000 επισκέπτες μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, κινδυνεύει από τις εκρήξεις που γίνονται σε γειτονικό λατομείο. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, το διοικητικό δικαστήριο, με τη θετική εισήγηση και του επικεφαλής αρχαιολόγου, έχει δώσει άδεια για τη λειτουργία του λατομείου, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους.
Τμήμα του κάστρου Κουρούλ (φωτ.: OBB Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı)
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hürriyet, οι πέτρινοι τύμβοι που βρίσκονται κάτω από το κάστρο έχουν ήδη καταστραφεί. Ο δήμαρχος Ενβέρ Γιλμάζ, ο οποίος μετά την ανακάλυψη του αγάλματος αύξησε τον προϋπολογισμό για τις ανασκαφές από τα σχεδόν 13.000 ευρώ σε 252.000 ευρώ, δηλώνει ότι εξαιτίας των εκρήξεων περίπου το μισό συγκρότημα έχει καταστραφεί.
«Εμείς, το γραφείο του κυβερνήτη, αλλά και εκπρόσωποι του υπουργείου κατά τη διάρκεια της δίκης υποστηρίξαμε ότι το λατομείο πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του. Η ζημιά που έχει γίνει μας λυπεί, θα το διορθώσουμε το ταχύτερο δυνατό», είπε ο δήμαρχος.