Μαρία Ντεμίρτσεβα – Ανταπόκριση από το Κριμσκ.
Ούτε μια στιγμή δεν σταματούν τον αγώνα οι Έλληνες της περιφέρειας του Κράσνονταρ. Μετά την ενσωμάτωση της ελληνικής γλώσσας στα ρωσικά σχολεία συνεχίζουν πυρετωδώς τις εργασίες τους καθώς όπως λένε πρόκειται απλώς για την αρχή ενός δύσκολου και και μεγάλου αγώνα! Τα ελληνικά εδώ και μερικούς μήνες είναι επισήμως γλώσσα επιλογής σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας έπειτα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όμως, ήδη προκύπτουν τα πρώτα προβλήματα όπως το ανθρώπινο δυναμικό που θα υλοποιεί το πρόγραμμα και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας για τα οποία αποφάσισαν να συζητήσουν σε συνάντησή τους οι Έλληνες της περιφέρειας.
Το Σάββατο 11 Μαρτίου στο ελληνικό χωριό Βίτιαζεβο της Ανάπας πραγματοποιήθηκε συνέλευση των προέδρων των ελληνικών συλλόγων και του Συμβουλίου της Γερουσίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ στη Ρωσία.
Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος ήταν αυτός που κήρυξε την έναρξη της συνέλευσης. Στο λόγο του τόνισε την ενεργό συμμετοχή των Ελλήνων της περιοχής στα δρώμενα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και έδωσε υποσχέσεις για ένα εξίσου δημιουργικό 2017.
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος κήρυξε την έναρξη της συνέλευσης
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν ο ρόλος των ελληνικών συλλόγων της περιφέρειας του Κράσνονταρ στην προώθηση της εκμάθησης των ελληνικών ως δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία της περιοχής.
Ο πρόεδρος του τομέα Επιστήμης και Εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Αφλατόν Σαλάχοφ είπε, αναλύοντας το θέμα: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πετύχει η πρωτοβουλία μας, και να προσπαθούμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την τοπική εξουσία καθώς και με τις Αρχές της περιφέρειας για το θέμα της ενσωμάτωσης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία. Ζούμε σε περιοχές όπου διαμένει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, γι’ αυτό και έχουμε το δικαίωμα στη διατήρηση και διδασκαλία της γλώσσας μας.
Ο Αφλατόν Σαλάχοφ ανέλυσε το θέμα της ενσωμάτωσης της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας
»Βέβαια προκύπτει το ζήτημα της έλλειψης καθηγητών ελληνικής γλώσσας. Όπως μας ενημέρωσε ο συντονιστής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν και αρμόδιος για τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου Ίγκορ Χαμάν, ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία καθηγητών ελληνικής γλώσσας στον τομέα ελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου. Επίσης, έχει διαμορφωθεί ειδικό πρόγραμμα για καθηγητές αγγλικής γλώσσας ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξειδικευτούν στην ελληνική γλώσσα».
Ο πρόεδρος των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ Ανατόλι Γκούροφ σημείωσε ότι πρέπει να προωθείται η ελληνική γλώσσα όχι ως εθνική αλλά ως γλώσσα του πολιτισμού, της τέχνης και των επιστημών.
Για το ρόλο του Συμβουλίου της Γερουσίας των Ελληνικών Συλλόγων της περιφέρειας του Κράσνονταρ μίλησε ο πρόεδρος της Γερουσίας και της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ανάπας «Γοργιππία» Βαλέρι Ασλάνοφ. Τόνισε τη σημασία που είχε αυτή η συνάντηση και πρότεινε την ίδρυση Συμβουλίου Γερουσίας του οποίου η δράση θα επεκτείνεται σε όλη τη Ρωσία και όχι μόνο στην περιφέρεια. Στόχος αυτού του Συμβουλίου θα είναι η εκπαίδευση και υποστήριξη της νεολαίας καθώς και η προσέλκυση περισσότερων μελών στο ελληνικό κίνημα.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Βαλέρι Ασλάνοφ
Παρών στη συνέλευση ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ηλίας Κανακίδης, ο οποίος μίλησε για τους στόχους, την αποστολή και τα προβλήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία. Τόνισε τη σημασία που έχει η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη Ρωσία και η προετοιμασία των εξειδικευμένων καθηγητών.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ηλίας Κανακίδης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης πρότεινε τη διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου με βραβεία προς τιμήν της ελληνικής συνοικίας που υπήρχε την περίοδο 1930-1938 στο Κριμσκ. Επίσης, πρότεινε και την ανάρτηση αφιερωματικής πλάκας στο κτήριο του ελληνικού σχολείου που θεωρείται αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Έπειτα από ψηφοφορία των συμμετεχόντων αποφασίστηκε από κοινού η εγγραφή νέων μελών στη Γερουσία και ορίστηκε ως αντιπρόεδρος των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ ο Κούκο Σαβόβιτς.
Παρέστησαν επίσης στη συνέλευση ο πρόεδρος των Ελλήνων του Κράσνονταρ Βασίλης Αμανατίδης, ο κοινοτάρχης του Βίτιαζεβο Βασίλης Απαζίδης, τα μέλη του ελληνικού συλλόγου της Ανάπας «Γοργιππία» Εντ. Ιγιανίδης και Κ. Ασλανίδης καθώς και ο συγγραφέας και ιστορικός Γιούρι Κοτσερίδης.