Ένα νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Independent φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενός είδους αντάλλαγμα προς τη Βρετανία με δάνεια αρχαιολογικών αριστουργημάτων από την Ελλάδα. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη διπλωματική και όχι τη νομική οδό για την επιστροφή των μαρμάρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, μία πρόταση θα είναι ο τακτικός δανεισμός σε βρετανικά ιδρύματα ως «αντάλλαγμα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Τα ελληνικά μουσεία φυλάσσουν εκπληκτικά έργα της αρχαιότητας. Η άφιξη αριστουργημάτων, όπως η χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα, ή το άγαλμα του Δία, ή του Ποσειδώνα αναμένεται να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον που προκάλεσε η πρώτη άφιξη στη Βρετανία του Πήλινου Στρατού από την Κίνα, στη δεκαετία του 1980», επισημαίνει η Independent.
Μάλιστα η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι τα μάρμαρα που απέσπασε ο λόρδος Έλγιν αντιπροσωπεύουν περίπου τα μισά από αυτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα, και είναι ευρέως γνωστά ως τα καλύτερα που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ.
Σε επίσημη ανακοίνωση της η IARPS, η Διεθνής Ένωση για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την επιστροφή. «Το κεντρικό σημείο της νέας πρότασης της Ελλάδας θα κινείται σε αληθινό πνεύμα συμβιβασμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, από την πλευρά της, δήλωσε ότι επιτρέποντας την αποκατάσταση αυτού του μνημείου που αποτελεί θεμέλιο των δυτικών αξιών μεταδίδει το μήνυμα για τη δέσμευση της Ευρώπης στη Δημοκρατία, σε μια εποχή που πολλοί πιστεύουν ότι αυτή απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού.