Μπορεί και το κάνει, και δεν λογαριάζει κανένα γιατί ξέρει ότι οι αντιδράσεις μας θα είναι χλιαρές και ανούσιες. Όσο και αν φωνάζουμε, στο τέλος θα υποκύψουμε με κάποια εύσχημη δικαιολογία ή αξιοπρεπή κολοτούμπα, και εν ελλείψει αξιοπρέπειας να βάλουμε την ουρά στα σκέλια και να δικαιολογηθούμε με το τετριμμένο «ε, τι θέλετε; Να μην συνομιλούμε, πως θα το λύσουμε;».
Ο λόγος για την Τουρκία η οποία με τον τσαμπουκά της, με τη βοήθεια των στρατηγικών της εταίρων και τη δική μας φοβία να μην χαλάσουμε το καλό κλίμα των συνομιλιών, κατάφερε να αποποιηθεί των ευθυνών της στο Κυπριακό και να εμπεδώσει διεθνώς ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί. Τώρα διεκδικεί για πάρτι της τη μισή κυπριακή ΑΟΖ και την υπόλοιπη μισή για την «Μικρή Πατρίδα», εξ ημισείας με την «Διοίκηση των Ρωμιών της Νότιας Κύπρου».
Και το κάνει με μαεστρία, αμφισβητώντας δια της παραβιάσεως της ΑΟΖ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και πώς να μην το κάνει αφού, πλην λεκτικά, κανένας δεν την βάζει στη θέση της. Ούτε εμείς, ούτε και οι δικοί μας στρατηγικοί εταίροι, ούτε και οι αλληλέγγυες ευρωπαίες εταίρες μας.
Να θυμηθούμε ότι, όταν πρωτοεμφανίστηκε το «Μπαρπαρός», ο ΠτΔ μιλούσε για αβλαβή διέλευση.
Όταν πλέον ήταν καθαρό ότι έκανε έρευνες και μάλιστα με τη συνοδεία της Καλλίπολης μέσα την ΑΟΖ μας, φόρεσε την φουστανέλα του και αποχώρισε από τις συνομιλίες. Μόνο για να επιστρέψει λίγο αργότερα, και με την δικαιολογία ότι το «Μπαρπαρός» είχε αποχωρίσει (ελλιμενίστηκε στην Αμμόχωστο), να καταθέσει την ΑΟΖ και το φυσικό αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξαποστείλει το τρυπάνι της ΤΟΤΑΛ.
Η πρόσφατη τουρκική NAVTEX, που φέρνει την τουρκική πολεμική αρμάδα να ασκείται με πραγματικά πυρά, σε απόσταση αναπνοής από το λιμανάκι της Πάφου, δεν είναι τυχαία. Μόλις ο Έλληνας ΥΠΕΞ Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε στην ΤΟΤΑΛ και τις έρευνες της που θα επαναρχίσουν μέσα στον φετινό Ιούνιο και στην πιθανότητα οι Τούρκοι να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο, η «Μεγάλη Τουρκία» φρόντισε να μας δείξει ότι δεν αστειεύεται. Ότι τα δικαιώματα της «Μικρής Πατρίδας» και της Τ/Κ κοινότητας είναι εγγυημένα από την «Μητέρα Τουρκία».
Εμμέσως πλην σαφώς αυτό μας είπε με πολύ διπλωματία και ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, απαντώντας σε ερώτηση Βορειοιρλανδού βουλευτή: «Αναγνωρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους της… Παραμένει θέση μας ότι τέτοιοι πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην Κύπρο. Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι μέσω μίας συνολικής λύσης που θα τερματίζει τη διαίρεση του νησιού».
Προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών, κύριε υπουργέ, ανεξαρτήτως κοινότητας. Μήπως εσείς στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κέρδη του άνθρακα και των πετρελαίων τα μοιράζετε ισόποσα στις κοινότητες; Άγγλους, Σκοτσέζους, Ουαλούς και Βορειοιρλανδούς. Στους Ιρακινούς και Πακιστανούς (πολίτες σας) τους δίνετε και αυτούς σαν κοινότητα; Από μέσο ενίσχυσης της διπλωματικής μας ισχύος, το φυσικό αέριο έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης στην πλευρά μας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για αρπαγή της κυπριακής ΑΟΖ και μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του τουρκικού εδάφους προς την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου μέσω κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ στην Ευρώπη (EAST-MED Pipeline) και εφικτή και βιώσιμη είναι.
Τα κέρδη του φυσικού αερίου και οποιουδήποτε φυσικού πλούτου δεν ανήκουν και δεν μοιράζονται σε κοινότητες. Ανήκουν εξολοκλήρου και αδιαίρετα σε όλον τον κυπριακό λαό, στο σύνολο του, και τα διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία για το σύνολο του κυπριακού λαού και όχι για κάθε κοινότητα εξ ημισείας ή κατά αναλογία. Τα κέρδη του φυσικού αερίου θα μας δώσουν σαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο σύνολό μας, καλύτερες υποδομές, χαμηλότερους φόρους, καλύτερες συντάξεις, καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, καλύτερη άμυνα, καλύτερη κοινωνική μέριμνα.
Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης,M.Sc.,B.Sc.
Εκπρόσωπος Τύπου, ΕΕ ΔΗΚΟ Πάφου.