Σημαντικοί διεθνείς ενεργειακοί παίκτες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), γεγονός που επιβεβαιώνει και διά του ενδιαφέροντος τη σημασία της περιοχής μας. Σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου –με πιο πιθανή ημερομηνία τις 27 Μαρτίου– θα μπουν οι υπογραφές των συμβολαίων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10».
Την πρώτη εβδομάδα Απριλίου –με πιθανότερη ημερομηνία τις 3 Απριλίου– θα μπουν οι υπογραφές με την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και την κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για το τεμάχιο «6».
Η έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ακόμα τρία τεμάχια της ΑΟΖ είναι γεγονός. Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξήγησε ότι, με το νέο σημαντικό βήμα, ενδυναμώνεται η προοπτική για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής και ότι οι εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες για τα αποθέματα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ήταν δε, πολύ προσεκτικός, και πολύ σωστά, όταν απαντούσε σε ερώτηση πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις. Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με βάση τα νέα συμβόλαια έχουμε στο τραπέζι διάφορες ημερομηνίες κάποιες από τις οποίες ίσως και εντός του 2017, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός γιατί εξαρτάται από τα σεισμογραφικά προγράμματα των εταιρειών και πότε αυτές θα επιλέξουν τον χρόνο.
Οι εξελίξεις αυτές είναι πρόδηλο ότι αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τη στρατηγική υπεραξία της χώρας μας, την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς εκπτώσεις. Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.
Είναι σαφές πως το θέμα των γεωτρήσεων δεν συνδέεται ποσώς με τις εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα υπό την έννοια ότι δεν συζητείται το θέμα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Το θέμα των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικά των υδρογονανθράκων δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτό, ωστόσο, που θεωρούμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει είναι, ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, να εργάζεται για εδραίωση της αναβάθμισης και αξιοποίηση της γεωπολιτικής της σημασίας. Να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της υπεραξία και να μην την υποβαθμίζει. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να κρύψουμε τα γεωστρατηγικά μας πλεονεκτήματα.
Με την ευκαιρία, να επαναλάβουμε τη σημασία που έχουν οι τριμερείς συνεργασίες, οι οποίες, πέραν από τα οφέλη που εισπράττουμε ως χώρα, αποτελούν πλατφόρμα σταθεροποίησης στην περιοχή και εργαλείο ανάπτυξης.
Συνεπώς, θα πρέπει τόσο σε επίπεδο άσκησης πολιτικής όσο και στα ζητήματα τακτικής να λαμβάνονται υπόψη όλα αυτά που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα, που έχουμε περιγράψει. Αυτό έχει σημασία.
Αναδημοσίευση από την κυπριακή εφ. «Φιλελεύθερος».