Φέτος συμπληρώνονται αισίως δέκα χρόνια ζωής για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Εκατοντάδες είναι οι «μαθητές» της τρίτης ηλικίας που πέρασαν από τα θρανία του και δεκάδες οι σειρές μαθημάτων που διδάχτηκαν στις τάξεις του.
Θέματα από ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφίας, τέχνης, γλώσσας και μυθολογίας έγιναν κτήμα μιας γενιάς που είχε στερηθεί το δικαίωμα στη μόρφωση.
Στο μεταξύ μια νέα εποχή ανατέλλει για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο χάρη σε μια ανανεωμένη εκπαιδευτική παρέμβαση που απευθύνεται σε νεότερες σχετικά γενιές –και στις δύο γλώσσες– με κύκλους μαθημάτων, σεμινάρια και σειρές διαλέξεων.
Υπό την αιγίδα πάντα του Κέντρου Ελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης «Κωστής Παλαμάς» της ΑΧΕΠΑ Ν.Ν. Ουαλίας, το αναγεννημένο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εγγυάται μια υπεύθυνη, πλούσια και μοναδική μορφωτική εμπειρία.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα μαθήματα έχουν θέμα: Εισαγωγή στον αρχαίο ελληνικό χωρόχρονο.
Ο εν λόγω κύκλος μαθημάτων έχει ως θέμα αυτό που είθισται να ονομάζεται αρχαία ελληνική ιστορία, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένα χωροχρονικό ανάπτυγμα που εκκινώντας από το Αιγαίο κατέλαβε τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή μέσα σ’ ένα διάστημα 3.500 χρόνων. Βασική αρχή του συγκεκριμένου κύκλου μαθημάτων είναι ότι ο Ελληνισμός υπό την ευρεία έννοια δεν ήταν εξαρχής κάτι το δεδομένο, αλλά αντιθέτως ένα επίτευγμα που κάποτε ολοκλήρωσε την πορεία του στον χώρο και το χρόνο μέσω της αυθυπέρβασής του.