Για τρίτη συνεχή χρονιά θα διεξαχθεί φέτος η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» που πλέον δεν περιορίζεται μόνο στη Μελβούρνη, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Κάθε χρόνο η θεματολογία της εκστρατείας είναι διαφορετική. Φέτος θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι μαθαίνοντας ελληνικά βελτιώνουμε και τα … αγγλικά μας, κάτι που είχε σημειώσει πρόσφατα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, που γνωρίζει τόσο τα αρχαία ελληνικά, όσο και τη νεοελληνική γλώσσα.
«Η γνώση της ελληνικής με βοήθησε να επεκτείνω τις γνώσεις μου» είχε πει ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες του Όκλι.
Ο εμπνευστής της εκστρατείας και επικεφαλής της ομώνυμη οργάνωσης «We Speak Greek in March» Μάικ Ζαφειρόπουλος υποστήριξε, μιλώντας στο neoskosmos.com ότι και φέτος η εκστρατεία θα στηριχθεί στη συνεργασία με τη ραδιοφωνία της SBS. Κάθε μέρα το Μάρτη, θα έχει δικό της θέμα που αντιστοιχεί σε μια αγγλική λέξη η οποία προέρχεται από τα ελληνικά. Το ελληνικό πρόγραμμα της SBS θα συμπεριλάβει καθημερινά συζητήσεις και συνεντεύξεις με διακεκριμένα πρόσωπα ανά τον κόσμο, αναλύοντας το θέμα της ημέρας και προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.
«Φέτος τον Μάρτιο του 2017, θα επαναλάβουμε το σχήμα της περσινής θεματολογίας, με τη διαφορά ότι κάθε μέρα του Μαρτίου, η ραδιοφωνία της SBS, θα μας φέρει κοντά σε 31 χώρες της γης, όπου έχουν εγκατασταθεί Έλληνες και Κύπριοι», υποστήριξε ο Μάικ Ζαφειρόπουλος.
Στο πλαίσιο των εκπομπών αυτών θα γίνει αναφορά στο ιστορικό της μετανάστευσης στις χώρες αυτές, στα επιτεύγματα των Ελλήνων, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τον τρόπο ζωής τους στις νέες πατρίδες και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
«Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοποριακή επικοινωνία, για να γνωρίσουμε καλύτερα και άλλες παροικίες της ελληνικής διασποράς, αλλά και για να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και υποστήριξης μικρότερων και πιο αδύναμων λόγω πληθυσμού κοινοτήτων, ιδιαίτερα σχετικά με τη διδαχή και διατήρηση της γλώσσας μας», δήλωσε ο εμπνευστής της εκστρατείας.
Προανήγγειλε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών (apps) για κινητά τηλέφωνα κ.λπ., που θα είναι προσιτά στους νέους και θα βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες της οργάνωσης αποβλέπουν στο να τονωθεί η ελληνομάθεια στις ελληνικές παροικίες της διασποράς, να βελτιωθεί η διδασκαλία στα ελληνόφωνα σχολεία και να πιεστούν οι κυβερνήσεις, να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση και αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από την εκμάθηση δεύτερης γλώσσας.
Πηγή: neoskosmos.com