«Αγαπώ την Ελλάδα. Αισθάνομαι σε όλη μου τη ζωή ότι πατάω σε δύο βάρκες. Η μία είναι η Τουρκία και η άλλη η Ελλάδα. Έρχομαι συχνά εδώ και πάντοτε νιώθω ότι βρίσκομαι στο χωριό μου. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και ξέρω ότι με αγαπάνε πολύ».
Τα λόγια του Αντέμ Εκίζ, του Πόντιου καλλιτέχνη από την Τουρκία, που τα είπε στο pontosnews.gr λίγο πριν πιάσει το μικρόφωνο να τραγουδήσει στο ποντιακό στέκι «Εύξεινον» της Θεσσαλονίκης, μετουσιώθηκαν σε εικόνα μόλις η καθαρή και ζεστή φωνή του σχημάτισε τις πρώτες νότες ασμάτων της αλησμόνητης πατρίδας και τόπου του.
Με πλατύ χαμόγελο, κουνώντας τα πόδια και το κορμί του σε ρυθμούς ποντιακούς και τραγουδώντας στη μητρική του διάλεκτο, την ποντιακή, έκανε να σκορπίσει στο μαγαζί η αγάπη των Ελλήνων θαυμαστών του, που με τόση θέρμη μίλησε γι’ αυτήν.
Γιατί ήταν σε όλους ολοφάνερο ότι ο Αντέμ αγαπάει με πάθος την πατρίδα του, τον Πόντο και τον πολιτισμό του.
Γεννημένος πριν 35 χρόνια στο χωριό Καλλίστη των Σουρμένων, από την παιδική του ηλικία έμαθε να μιλά και να χορεύει ποντιακά, να τηρεί τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου και να λατρεύει την κεμεντζέ. Άλλωστε, το ίδιο έκαναν και όλοι οι συγχωριανοί του, καθώς και οι κάτοικοι και των άλλων χωριών της περιοχής – μιας περιοχής που εδώ και αιώνες μιλούν ποντιακά, γλεντούν με μουχαπέτια και εκστασιάζονται με το χορό των Μωμόγερων. Στα γλέντια του τόπου του κυριαρχούν οι ποντιακές φορεσιές, η λύρα και οι ποντιακοί χοροί. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εισχωρούν η τουρκική γλώσσα και μουσική.
Ο Αντέμ Εκίζ με τον συνεργάτη του pontos-news.gr Ρωμανό Κοντογιαννίδη
Όπως λέει στο pontos-news.gr o Αντέμ, στα έξι του χρόνια έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του κεμεντζέ και στα εννιά του ήξερε ήδη να παίζει καλά. Ήταν αυτός που έπαιζε λύρα στις σχολικές γιορτές, τουλάχιστον μέχρι τα δώδεκά του, που μετακόμισαν οικογενειακώς στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν ήταν καλά-καλά 17 ετών όταν αποφάσισε να γράψει μια κασέτα με ποντιακή μουσική. Στόχευε τα τραγούδια να είναι τα μισά στην τουρκική γλώσσα και τα υπόλοιπα στην ποντιακή διάλεκτο. Όμως το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού του επέτρεψε να κυκλοφορήσει μόνο ένα τραγούδι στα ποντιακά, το «Ο καιρός έν’ ευδία».
Ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε στην Τουρκία στην ποντιακή διάλεκτο.
Ο Αντέμ στην Κωνσταντινούπολη σπούδασε την ελληνική γλώσσα και δεν παραλείπει να πηγαίνει κάθε χρόνο στην Παναγία Σουμελά. Πήγαινε ακόμα και πριν ξεκινήσουν οι Λειτουργίες στο ιερό μοναστήρι. Είναι γι’ αυτόν «ο ναός όλων των Ποντίων, ένας τόπος που δεν περιγράφεται με λόγια. Μια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους, χριστιανούς και μουσουλμάνους».
Με τον Αντέμ στο «Εύξεινον» έπαιξε λύρα ο Φίλιππος Κεσαπίδης και λαούτο ο Νίκος Σιδηρόπουλος.
Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας.