Έγινε γνωστό ότι δύο –προς το παρόν ανώνυμοι– ιδιώτες προσέγγισαν μόνοι τους τη SpaceX, ζητώντας να πάνε στο φεγγάρι και ήδη έχουν καταβάλει ένα σημαντικό μέρος του κόστους της αποστολής. Η ιδιωτική αμερικανική διαστημική εταιρεία θα στείλει δύο ιδιώτες «τουρίστες» σε πτήση γύρω από τη Σελήνη έως το τέλος του 2018, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Έλον Μασκ.
Η SpaceX θα χρησιμοποιήσει το νέο μεγάλο πύραυλό της «Falcon Heavy» (πρόκειται για έναν ενισχυμένο πύραυλο «Falcon 9»), ο οποίος θα στείλει στο φεγγάρι τους δύο «τουρίστες» μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon.
Όταν ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων αστροτουριστών, που γνωρίζονται μεταξύ τους, θα γίνουν γνωστά και τα ονόματά τους. Οι δύο επιβάτες, που θα εκπαιδευθούν κατάλληλα, θα είναι μόνοι τους στο διαστημικό σκάφος και η βόλτα τους γύρω από τη Σελήνη θα διαρκέσει μία εβδομάδα!
Θα έχουν περάσει περίπου 45 χρόνια από την τελευταία αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη (η τελευταία επανδρωμένη αποστολή «Απόλλων» της NASA έγινε το 1972). Θα είναι έτσι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος θα ταξιδέψει ξανά πέρα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
Το Dragon, όπως είπε ο Μασκ, δεν θα προσεληνωθεί. Θα προσεγγίσει πολύ στην επιφάνεια του φεγγαριού, μετά θα απομακρυνθεί στο διάστημα και τελικά θα επιστρέψει με αλεξίπτωτο στη Γη. Το συνολικό ταξίδι μπορεί να είναι 500.000 έως 650.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τελική τροχιά του σκάφους, που θα μοιάζει με εκείνη της αποστολής «Απόλλων 8».
Το κόστος του ταξιδιού παραμένει εμπιστευτικό μέχρι στιγμής. Πάντως η NASA πληρώνει περίπου 80 εκατ. δολάρια για κάθε κράτηση θέσης στο τριών ατόμων ρωσικό «Σογιούζ», που χρησιμοποιεί πλέον για να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον ISS, μετά την οριστική διακοπή των πτήσεων από τα διαστημικά λεωφορεία της.
Ο Μασκ (επικεφαλής επίσης και της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla) δήλωσε ότι τα ταξίδια στο φεγγάρι και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτά, καθώς και η ανάλογη εμπειρία, θα βοηθήσουν τη SpaceX να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο της: τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης αποικίας στον Άρη.