Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την Φεβρουαριανή Επανάσταση, που ξέσπασε στην Αγία Πετρούπολη και σήμανε το τέλος της Τσαρικής Ρωσίας, σηματοδοτώντας την απαρχή ιστορικών ανατροπών που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, στα απόνερα των οποίων ζούμε και σήμερα. Την ημέρα αυτή, οι υπεύθυνοι του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας», που προσφέρεται για πρώτη φορά φέτος από τη Νομική Σχολή και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με προσκεκλημένο τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα μας, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει πλέον η χώρα αυτή για την Ελλάδα, με την ευκαιρία και της πρόσφατης ιστορικής μονογραφίας του με τίτλο Το Αζερμπαϊτζάν ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις 1918-1920.
Πριν από τρία χρόνια, είχα ο ίδιος διοργανώσει, και πάλι στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, μια άλλη εκδήλωση για την περιοχή, με ομιλήτρια αυτή τη φορά την Nune Jomardyan, αναπληρώτρια πρόεδρο της Νομικής Σχολής του Eurasia International University της Αρμενίας.
Το ελληνικό Πανεπιστήμιο, κυρίως δε το ΑΠΘ και ακόμη περισσότερο η Νομική Σχολή του, θεραπεύει ευλαβικά την ελευθερία της σκέψης και του λόγου.
Το ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι ανοικτό σε όλες τις θέσεις και απόψεις, στο πλαίσιο του πιο ελεύθερου και ακηδεμόνευτου διαλόγου.
Σε τούτην εδώ τη χώρα, εξάλλου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο πρεσβευτής μιας ξένης δύναμης εθεωρείτο ανέκαθεν ιερό πρόσωπο. Το γεγονός ότι ένας πρέσβης δέχθηκε να εκτεθεί σε ένα κοινό που δεν το διάλεξε, διότι οι πόρτες του Αριστοτελείου είναι ανοικτές σε όλους, και να απαντήσει σε όλες τις (δύσκολες ομολογουμένως) ερωτήσεις που του τέθηκαν, χωρίς να αποκλειστεί καμία, ούτε καν στο πλαίσιο της παραδοσιακής διπλωματικής αβρότητας, είναι τουλάχιστον τιμητικό από μέρους του και θα έπρεπε να γίνει σεβαστό από όλους.
Από ’κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του ανάλογα με το τι πιστεύει και τι άκουσε και τι διάβασε ή θα διαβάσει. Η επιστήμη, όμως, προκαταλήψεις δεν χωρεί. Κι εμείς δεν κάνουμε πολιτική στο Αριστοτέλειο. Κάποιοι άλλοι μπορεί να κάνουν ή να έκαναν, και έκαναν συστηματικά στο πρόσφατο παρελθόν. Εμείς όχι. Ούτε στο εσωτερικό, ούτε και στο εξωτερικό.
Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγιεφ (Φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Γραφείο Τύπου ΥΠΕΘΑ / STR
Σε καμιά περίπτωση δε, όπως εντελώς εσφαλμένα αναφέρει το δημοσίευμά σας, δεν «διακόπηκε» η εκδήλωση. Παρευρισκόμενοι νεολαίοι, πολλοί από αυτούς δικοί μας (αγαπημένοι) φοιτητές, νυν και πρώην, παρενέβησαν με ζωηρό τρόπο στη συζήτηση. Παρεμπιπτόντως, εμείς δεν ξεχωρίζουμε το ακροατήριό μας σε Αρμένιους, Αζέρους και Έλληνες, όπως ατυχώς το κάνατε στο δημοσίευμά σας, διότι, και πάλι, για το Πανεπιστήμιο δεν μετράνε οι εθνικότητες, οι φυλές, τα θρησκεύματα ή άλλα διακριτικά γνωρίσματα, πέραν ενός και μόνον, του ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη που αγορεύειν βούλεται.
Το λόγο δεν μπορούσαμε, βεβαίως, να τον περιορίσουμε σε κανέναν, όπως εσφαλμένα και πάλι γράφετε, πολλώ δε μάλλον στους συγκεκριμένους νεολαίους που τον παίρνανε μόνοι τους.
Το Πανεπιστήμιο, όμως, είναι συνηθισμένο σε τέτοια περιστατικά και πολύ χειρότερα, μάλιστα. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο η ομαλή εξέλιξη της εκδήλωσης, στην οποία πανθομολογουμένως ο πρέσβης κέρδισε τις εντυπώσεις, μιλώντας στα ελληνικά.
Παναγιώτης Γκλαβίνης, αναπληρωτής κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ –
διευθυντής μεταπτυχιακού «Δίκαιο και Μηχανική της Ενέργειας» του ΑΠΘ