Μπορεί να μην έχει καταγωγή από τον Πόντο ή τη Μικρά Ασία, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ελληνική φλέβα «και υποχρέωση να υπερασπίζεται τα εθνικά θέματα σε όποιο σημείο της Γης βρεθεί». Ο 49χρονος Λέο Χουσάκος είναι ο δεύτερος πολιτικός, μετά τη Πάνα Μέρτσαντ στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία, που πήρε το λόγο στη Γερουσία του Καναδά προκειμένου να μιλήσει υπέρ του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Εγώ κατάγομαι από τη Μάνη. Εμείς δεν είχαμε τέτοιες δυσκολίες με τους Τούρκους εκείνες τις εποχές. Αλλά δεν παύω να είμαι Έλληνας», δήλωσε ο γερουσιαστής σε συνέντευξή του στο «Έθνος».
Στις 14 Φεβρουαρίου ενώπιον των συναδέλφων του τόνισε ότι, όπως στην περίπτωση των Αρμενίων, έτσι και στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου η Τουρκία προσπάθησε σταδιακά και συστηματικά να εξαφανίσει τον πληθυσμό. «Και ενώ η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη, δεν ισχύει το ίδιο για τη Γενοκτονία των Ποντίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι δύο γερουσιαστές του Καναδά έχουν εισηγηθεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης, και η σχετική συζήτηση αναμένεται να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο. «Μπορούμε να δείξουμε το δρόμο» είπε ο Λέο Χουσάκος. Όπως εξήγησε, η αναγνώριση από τον Καναδά έχει να κάνει με τη γνώση, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
«Μαύρα και άσχημα κεφάλαια της ιστορίας μας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ειδικά αν ένα έθνος θέλει να παραμείνει αντάξιο της θέσης του στον κόσμο, όπως έκανε η Γερμανία για παράδειγμα», τόνισε. Ανέφερε δε ότι ακόμα και αν η Τουρκία είναι απρόθυμη να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων, δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για άλλα κοινοβούλια, όπως αυτό του Καναδά.
Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστή Αν Κουλς σχετικά με το «τι σημαίνει αναγνώριση» εξήγησε ότι βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα που είναι τεκμηριωμένα από τους ιστορικούς αλλά και από πρωτογενείς πηγές.
Δείτε ΕΔΩ όλη την εισήγηση του Λέο Χουσάκου στην καναδική Γερουσία, στα αγγλικά.