Σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παλιά ελληνικά χωριά της Ουκρανίας που επλήγη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα δεινά του πολέμου, το Σαρτανά, βρέθηκε την Κυριακή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Με ελληνική μουσική και τραγούδια, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κούρτσης και μέλη της ελληνικής κοινότητας, υποδέχθηκαν με συγκίνηση και θέρμη τον Έλληνα υφυπουργό, στην είσοδο της κωμόπολης με τους 10.000 κατοίκους.
Ποταμός οι αφηγήσεις τους από τις δραματικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, στους βομβαρδισμούς του 2014 και 2015.
Μια στάση στο νεκροταφείο του χωριού, φόρος τιμής στους νεκρούς, και μετά η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο σχολείο του χωριού. Πρόκειται για το ενδεκατάξιο, πιλοτικό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, όπου οι μαθητές υποδέχτηκαν τον υφυπουργό Εξωτερικών κρατώντας ελληνικές σημαίες, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και φωνάζοντας: «Αγαπάμε την Ελλάδα, είναι η πατρίδα μας».
Από την ξενάγηση του υφυπουργού στους χώρους του σχολείου (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Δημήτρης Μάνωλης)
«Να βρει ειρήνη η περιοχή και την επόμενη φορά να δω φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα», ευχήθηκε ο Τέρενς Κουίκ σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.
Η συντονίστρια εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Χρύσα Ταμίσογλου και οι δάσκαλοι του σχολείου ανέλαβαν να ξεναγήσουν τον υφυπουργό στις αίθουσες διδασκαλίας όπου διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί. Ανέδειξαν επίσης τη σημασία των προγραμμάτων ανταλλαγής μαθητών και φιλοξενίας, ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα, και ζήτησαν σύμβολα από την πατρίδα, όπως ελληνικές σημαίες και παραδοσιακές χορευτικές φορεσιές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το ελληνικό λαογραφικό μουσείο, που φιλοξενείται στο σχολείο, με εκθέματα που προσφέρουν ένα πανόραμα του πολιτισμού των Ελλήνων της Ουκρανίας.
Προορισμός της ελληνικής αποστολής και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Δημήτρης Μάνωλης)
Επόμενος προορισμός της ελληνικής διπλωματικής αποστολής ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου ο υφυπουργός μαζί με το δήμαρχο του χωριού απέτιναν φόρο τιμής στους ομογενείς που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς, αφήνοντας λουλούδια στο μνημείο τους.
Η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης Νάντια Τσαπνή ξενάγησε στη συνέχεια την ελληνική αποστολή στους χώρους όπου, κάθε σαββατοκύριακο, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε παιδιά και ενήλικες.
Στο Κέντρο, όπως ενημέρωσε η Νάντια Τσαπνή, εκτός από τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας τόσο σε Έλληνες όσο και σε Ουκρανόφωνους και σε Ρωσόφωνους, γίνονται παράλληλα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιού, ενώ λειτουργεί και τμήμα προσχολικής αγωγής.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη από ομογενείς αίθουσα, ο Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε μέτρα έμπρακτης στήριξης της ελληνικής ομογένειας της Ουκρανίας και έλαβε θερμό χειροκρότημα όταν απευθύνθηκε στο πολυάριθμο ακροατήριο με δύο λέξεις: «Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες».