Έφερε ένα επίθετο που είναι συνδεδεμένο με την Μικρασιατική Καταστροφή: Ο Τζορτζ Χόρτον, ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη που το 1922 που διέσωσε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμενίους, ήταν ο πατέρας της Νάνσι Φίλις Χόρτον, της γυναίκας που αγάπησε όσο τίποτε άλλο την Ελλάδα.
Κόρη του προξένου και της τρίτης του γυναίκας, της Σμυρνιάς Αικατερίνης Σακοπούλου, η 10χρονη Νάνσι όταν έγινε η Καταστροφή δεν ήταν στη Σμύρνη, αλλά διακοπές στα Καλάβρυτα.
«Εμένα ο πατέρας μου δεν μου είπε τίποτα τότε. Σε ένα παιδί δεν μιλάς για σφαγές», είχε πει δεκαετίες αργότερα, σίγουρη όμως πως στη Σμύρνη όλα έγιναν για τα πετρέλαια.
Το πνεύμα του ουμανισμού αλλά και την απέραντη αγάπη για την Ελλάδα η Νάνσι Χόρτον είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κληρονόμησε από τον πατέρα της. Όπως και τη λατρεία για την ποίηση: ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές αμερικανικές ανθολογίες και περιοδικά. Οι δημόσιες αναγνώσεις τής συγκέντρωναν κάθε φορά πολύ κόσμο, ο οποίος στο τέλος πάντα τη ρωτούσε για το 1922 και τη Σμύρνη. Άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της έδωσε αρκετές διαλέξεις, σε όλο τον κόσμο, για τη Μικρά Ασία.
Πολυπράγμων και αεικίνητη, ακόμα και όταν την πλάτη της βάραιναν τα 100 της χρόνια, ζούσε χρόνια στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Βούλα. «Υπάρχει κάτι μυστικιστικό σε αυτό τον τόπο, μια υπερφυσική ποιότητα που σημαδεύει εκείνα τα σημεία όπου το πνεύμα είναι ζωντανό. Ο πατέρας μου ένιωσε εδώ μια ένταση που δεν βρήκε πουθενά αλλού στον κόσμο», έλεγε.
Βέβαια, μόλις το 1997, με πρωτοβουλία του Στέλιου Παπαθεμελή, το ελληνικό κράτος της έδωσε την υπηκοότητα. Το ίδιο κράτος που δεν ενδιαφέρθηκε να αποκτήσει τα σημαντικότατα για την ελληνική ιστορία αρχεία του πατέρα της, τα οποία τελικά κατέληξαν στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον, μαζί με τα αρχεία της δικής της έρευνας για τη ζωή του, ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2013.
Η Νάνσι Φίλις Χόρτον άφησε την τελευταία της πνοή προδομένη από την καρδιά της σε ηλικία 103 ετών, στις 18 Φεβρουαρίου 2016.