Ένα μουσικό έργο που ενώνει το χθες με το σήμερα· το παρελθόν με το παρόν. Όλα τα τραγούδια επίκαιρα, και με πονεμένο περιεχόμενο: Πόντος, πατρίδα, προσφυγιά, ξεριζωμός, κρίση, ξενιτιά, Ελλάδα. Μετρά λιγότερο από ένα χρόνο κυκλοφορίας, και ήδη τα τραγούδια γίνονται αγαπητά στον κόσμο αφού αγγίζουν την καθημερινότητά του και του ξυπνούν μνήμες.
Ο τραγουδιστής Γιώτης Γαβριηλίδης μιλά στο pontos-news.gr και παρουσιάζει τη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός», που την αφήνει ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Ένα μουσικό έργο, μας λέει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης από το Κολχικό Λαγκαδά, που μιλά για τον Πόντο, τον πόνο και την προσφυγιά, την ξενιτιά αλλά και τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Η ιστορία για τη δημιουργία του CD (που περιλαμβάνει και DVD) ξεκινά όταν τον πλησίασε απρόοπτα ο στιχουργός Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος) από τα Σεβαστειανά Σκύδρας, και του παρουσίασε τα τραγούδια σε ένα πρόχειρο cd. «Θέλω να ακούσεις κάτι», του είπε. Τραγούδια ανακατεμένα, μας εξιστορεί ο Γιώτης Γαβριηλίδης· άλλα για τον έρωτα και την αγάπη, άλλα για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, άλλα με άλλη θεματολογία. Τα είχε προτείνει πρώτα σε διάφορους καλλιτέχνες «αλλά δεν του έδωσαν σημασία», μας λέει. Ο ίδιος έδειξε το ενδιαφέρον του προτρέποντάς τον αν έχει και άλλα τραγούδια τέτοιου περιεχομένου, να του τα δώσει να τα τραγουδήσει. «Του είπα, αν ενδιαφέρεσαι να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο έργο κοινωνικοπολιτικό, […] κι έτσι πήρα την πρωτοβουλία και κάναμε αυτό το μουσικό έργο», μας λέει. Ένα ενδιαφέρον, μια έμπνευση και ιδέες του πηγάζουν από τα διδάγματα των καλλιτεχνών της πρώτης γενιάς προσφύγων όπως μας εκμυστηρεύεται ο Γιώτης Γαβριηλίδης: «Αυτά τώρα που κάνω και που μου έρχονται οι εμπνεύσεις, είναι όλα αυτά που διδάχτηκα από αυτούς».
Η νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώτη Γαβριηλίδη πλαισιώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό . Ιδέα δική του και πρωτοποριακή, μας εξηγεί. Τραγούδια που μιλούν για τη Γενοκτονία, έχουν εικόνες από τη Γενοκτονία, μας λέει. Τραγούδια για την κρίση, «βλέπεις ανθρώπους να ψάχνουν να φάνε από κάδους», αναφέρει. Θέλει το έργο που θα παρουσιάσει να είναι δυνατό και να μείνει και στις επόμενες γενιές. Ένα έργο που αν και ήταν προγραμματισμένο να βγει στην αγορά τον Μάιο του 2016, κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
«Γενοκτονία-Μνήμες-Ξεριζωμός»
«Γενοκτονία! Oι μνήμες είναι που μας πάνε πίσω, στην πατρίδα, στον Πόντο. Και ο ξεριζωμός εννοεί το τότε και το τώρα», μας αναλύει τον τίτλο ο Γιώτης Γαβριηλίδης. Τραγούδια που αγγίζουν μέχρι και… τις δηλώσεις Φίλη: «Μη λες για εθνοκάθαρση, τρανόν έν’ αμαρτία / ο Πόντον έτον κόλαση ας ση Γενοκτονίαν», λέει ένα τραγούδι. «Είχα χρέος, και αφού βρέθηκαν τα τραγούδια μπροστά μου, να κάνω αυτό το πράγμα», λέει ο καλλιτέχνης. «Δεν με ενδιαφέρει το κόστος, ούτε να κερδίσω κάτι».
Τραγούδια για τον έρωτα, τη φύση, τη φιλία γράφονται κάθε μέρα, αναφέρει, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έργου: «Τέτοια τραγούδια και τέτοιο μουσικό έργο δεν έχει γίνει ολοκληρωμένο με εικόνες». Οι στίχοι των τραγουδιών παρατίθενται δε και με μετάφραση, για να μπουν σε κάθε σπίτι.
Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο Γιώργος Θεοδωρίδης (Κύλκος), λύρα παίζει ο Παναγιώτης Ηλιάδης, κλαρίνο ο Γιάννης Αντωνιάδης, νταούλι ο Γιώργος Πετρίδης, ενώ τα κείμενα απαγγέλει με το μοναδικό του ύφος ο Γιώργος Συμεωνίδης.
Ο Γιώτης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1960 στο Κολχικό Λαγκαδά και δραστηριοποιείται στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού περίπου 40 χρόνια. Αυτή την εποχή βρίσκεται ήδη στη δημιουργία νέου μουσικού έργου, με επίκεντρο σκοπούς και τραγούδια του Ακ Νταγ ματέν και του Απές.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης