«H ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει πολλά και οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με σκληρές περικοπές για τους Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα σταθεί τότε μόνο στα πόδια της, όταν θα γίνουν ξανά και επενδύσεις. Αυτό το βλέπουν στο μεταξύ και όλοι οι διεθνείς εμπειρογνώμονες», σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, στη λαϊκή εφημερίδα Bild.
Στο σχετικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται αν «Θα καταστρέψει η Ελλάδα τον προεκλογικό αγώνα του Σουλτς;», αναφερόμενη στην πρόταση Σουλτς για έκδοση ευρωομολόγων –που συνιστά ανάληψη ευθύνης από την ΕΕ για τα χρέη των χωρών-μελών– η οποία όμως δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής ούτε στη Γερμανία, ούτε στις Βρυξέλλες.
Σε ερώτημα της εφημερίδας για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους o Σουλτς επισήμανε τον κίνδυνο της «διάσπασης της Ηπείρου», η οποία δεν είναι προς το γερμανικό συμφέρον, παρατηρεί η Bild.
Η απάντηση Σόιμπλε
Στον Μάρτιν Σουλτς απάντησε σε πολύ αυστηρό ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, κάνοντας λόγο για μεγαθυμία Σουλτς προς τους Έλληνες. «Για να φτάσουμε σε μια Ένωση ανάληψης ευθύνης (για τα χρέη των χωρών μελών) θα πρέπει να περιορίσουμε το ρίσκο, ο κ. Σουλτς όμως ζητά ευρωομόλογο και μεγαλοθυμία απέναντι στους Έλληνες. Εάν προχωρήσουμε σε κούρεμα χρέους, δεν αλλάζουμε κάτι στη χώρα», είπε ο Σόιμπλε.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ο υποψήφιος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος έχει στο πλευρό του το ΔΝΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε δεικτικά: «Όχι, ο κ. Σουλτς θέλει να επιβληθούν λιγότερες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, το ΔΝΤ όμως ζητά περισσότερες, Αλλά όταν προκύπτει η εντύπωση ότι υπογράφουμε μια συνθήκη, αλλά πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι χαρτί, που σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούμε εφαρμόσουμε, τότε αυτό είναι η καλύτερη τροφή για τους ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία».