Ένα ιδιαίτερο ερευνητικό ταξίδι ετοιμάζουν για το 2020 Βρετανοί επιστήμονες στην Ανταρκτική, όπου θα αναζητήσουν μετεωρίτες που «χάθηκαν» και βρίσκονται καλυμμένοι κάτω από τους πάγους. Είναι μια ευκαιρία να μελετήσουν πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα και να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία για το πώς γεννήθηκε η ζωή στη Γη. Επικεφαλής της αποστολής είναι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Οι μετεωρίτες σιδήρου αναμένεται να φέρουν στο φως περισσότερες πληροφορίες για τη γέννηση των φυτών.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να βρεθούν πολλοί μετεωρίτες σιδήρου. Σύμφωνα με έρευνες, γίνονται υποθέσεις πως τα περισσότερα δείγματα αυτών των πετρωμάτων βρίσκονται θαμμένα μέσα στον πάγο. Λόγω της σύστασής τους, ο πάγος λιώνει πιο γρήγορα γύρω από τα πετρώματα που είναι πλούσια σε σίδηρο, με συνέπεια να τα καλύψει.
Ανταρκτική (φωτ.: ESA / NSAA)
«Η ήπειρος αυτή αποκαλύπτει συνεχώς μυστικά για τον πλανήτη μας, όπως την κλιματική μας ιστορία, μέσω των πυρήνων πάγου. Επομένως, είναι εξαιρετικό το ότι θα δουλέψουμε με ερευνητές από την Αγγλία, για να τους βοηθήσουμε να λύσουν έναν ακόμη γρίφο για τη Γη και το ηλιακό μας σύστημα» σημειώνει ο καθηγητής Ντέιβιντ Βον, διευθυντής της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey), ο οποίος θα συνεργαστεί με τους επιστήμονες της αποστολής.
Για τις ανάγκες της έρευνας θα κατασκευαστούν προηγμένοι ανιχνευτές μετάλλων.
Οι επιστήμονες θα εξερευνήσουν τρεις διαφορετικές περιοχές στην ήπειρο. Η απόσταση των περιοχών αυτών από τους πλησιέστερους ερευνητικούς σταθμούς είναι μεγάλη. Επομένως, θα πρέπει να εργαστούν σε αντίξοες καιρικές συνθήκες με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, όμως η ερευνητική ομάδα δηλώνει αποφασισμένη. Το 2019 θα πραγματοποιηθεί προκαταρκτική επίσκεψη στην Ανταρκτική για να εξερευνήσουν το χώρο και να έχουν μια καλύτερη εικόνα της περιοχής.