Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης του «Ραγιάν», αναβιωτής της μακραίωνης ποντιακής διατροφής, μας δίνει τη συνταγή με τον μοναδικό του τρόπο.
ΥΛΙΚΑ
Σιρόν, σπιτικά ή έτοιμα* |
500 γρ. πασκιτάν* |
σκόρδο κατά βούληση |
ξυγαλί βούτορον* |
*Θα τα βρείτε σε καταστήματα με παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα. |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σ’ ένα ταψάκι βάζουμε τα κομμάτια όρθια, δίχως να κολλάνε το ένα με το άλλο.
- Τα περιχύνουμε με βραστό νερό με λίγο αλάτι και τα σκεπάζουμε για ένα λεπτό περίπου.
- Αραιώνουμε το πασκιτάν με ζεστό νερό (όχι καυτό), προς το πηχτό να είναι, κοπανίζουμε σκόρδο και όλα μαζί τα ρίχνουμε πάνω.
- Μετά τσιγαρίζουμε το ξυγαλί βούτυρο, περιχύνουμε, και είναι έτοιμο.
Και για όσους δεν το καταλαβαίνουν, ακολουθεί μετάφραση:
- Σ’ έναν σκεύος βάλομ’ ατα γαρσί τ’ έναν με τ’ άλλον.
- ’Κχύνομε επ’ εκεί το χασεφτό νερό με ολί’ον άλας. Τσιλιάζομ’ ατα ολί’ον κι επ’ εκεί εφτάμε τσιαχλαμά.
- Κοπανίζομε το σκόρδον, ταράζομ’ ατα και ’κχύνομ’ ατα απάν’.
- Χαρατσώνομε και το ξυγαλί βούτορον και κάθουμες τρώμε.
Καλή απόλαυση!