Ένα από τα πιο… διάσημα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι τα μαρμάρινα ειδώλια που προέρχονται από την Κέρο. Αυτή τη φορά, όμως, το ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων με το αρχαιότερο ιερό στον κόσμο, βρίσκεται στη δημοσιότητα εξαιτίας των Times και των νέων σημαντικών ευρημάτων, που είναι τόσο παλιά όσο οι Πυραμίδες της Αιγύπτου!
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στην Κέρο εντοπίστηκαν μία εντυπωσιακή κλίμακα και ένα μονοπάτι.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η σκάλα, βυθισμένη πια, ένωνε τη κορυφή του λόφου Κάβος με τη γειτονική βραχονησίδα Δασκαλιό, εκεί όπου οι πιστοί έκαναν τελετουργίες προς τιμήν των νεκρών αφήνοντας κατά κύριο λόγο μαρμάρινα εδώλια, αγγεία και λεκάνες – κάποια βρέθηκαν κατακερματισμένα. Κέρος και Δασκαλιό στην προϊστορική περίοδο, άλλωστε, επικοινωνούσαν με μια στενή λωρίδα στεριάς.
Κατά τον Βρετανό καθηγητή σερ Κόλιν Ρένφριου, ο οποίος ερευνά εδώ και δεκαετίες την περιοχή, πολλά από ειδώλια και τα αντικείμενα ήταν ήδη σπασμένα από την αρχαιότητα. Μάλιστα σε 500 και πλέον κομμάτια ειδωλίων που έχουν εντοπιστεί δεν έχουν βρεθεί τα ταίρια τους.
Από τα ωραιότερα και πιο γνωστά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού είναι ο «αρπιστής της Κέρου»
«Φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος υποχρέωσης να φέρνουν ένα κομμάτι σπασμένου ειδωλίου και να το αποθέτουν στο ιερό νησί της Κέρου, πιθανότατα διαμένοντας μερικές μέρες στο Δασκαλιό κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της τελετής», επισημαίνει ο καθηγητής Ρένφριου, δίνοντας λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια.
Στο Δασκαλιό από το 2008 έχουν εντοπιστεί τα κατάλοιπα πέτρινου τελετουργικού κτηρίου μήκους 16 μ., που χρονολογείται μεταξύ 2550 και 2400 π.Χ., και το οποίο εγκαταλείφθηκε περί το 2000 π.Χ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό κτήριο της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, ενώ η βραχονησίδα εν γένει διαθέτει την πιο εντυπωσιακή δημόσια αρχιτεκτονική για την εποχή, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
«Η σημασία του ιερού της Κέρου ως το πρώτο σημαντικό θρησκευτικό κέντρο στο Αιγαίο της Εποχής του Χαλκού ενισχύεται από τα νέα ευρήματα στην εγκατάσταση του Δασκαλιού», εξηγεί ο σερ Κόλιν Ρένφριου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.