Αποστολή στο Κράσνονταρ – Βασίλης Τσενκελίδης
Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας μπορεί να φτάνει στο τέλος του, έθεσε όμως τις βάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό έγινε φανερό και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού, στο Κράσνονταρ στις 10 Δεκεμβρίου, όπου Έλληνες και Ρώσοι γιόρτασαν μαζί και… πάντρεψαν τους πολιτισμούς τους. Μπαλόνια με τα χρώματα των σημαιών της Ελλάδας και της Ρωσίας αλλά και με τον επίσημο λογότυπο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας είχαν διακοσμήσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν.
Ο συνδυασμός των ήχων της ποντιακής λύρας και της ρωσικής μπαλαλάικας, του συγκροτήματος «Τα παιδιά του Πόντου» και του Βαλέρι Πετσέρσκι άνοιξε την αυλαία δίνοντας τον τόνο της εκδήλωσης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ποντιακός πολιτισμός. Η κεμεντζέ, οι ποντιακές φορεσιές, τα ακούσματα της αλησμόνητης πατρίδας και οι κινήσεις των χορευτών δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα θυμίζοντας την πατρίδα, τον Πόντο.
Ο πολεμικός χορός των Ποντίων σέρρα αλλά και οι χοροί καλόν κορίτσ’, έταιρε, σερανίτσα και τρομαχτόν που παρουσίασαν τα συγκροτήματα «Πόντος», «Γοργιππία», «Ελπίδα» και «Φωτεινή» ξεσήκωσαν τους θεατές. Ο ενθουσιασμός του κοινού αλλά και των ίδιων των χορευτών ήταν τόσο μεγάλος που η παράσταση επεκτάθηκε και εκτός σκηνής. Καλεσμένοι και χορευτές πιάστηκαν χέρι-χέρι και χόρεψαν σε όλο το μήκος της κεντρικής αίθουσας του Πανεπιστημίου.
Εξίσου ενθουσίασαν τον κόσμο με τους χορούς τους τόσο το συγκρότημα «Πατρίδα» με τον πεντοζάλη, όσο και τα συγκροτήματα «Πολιάνκα», «Γιάριλο» και το συγκρότημα παραδοσιακών χωρών του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν που παρουσίασαν γνωστούς ρωσικούς χορούς.
Τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» και τον «Θούριο» του Ρήγα παρουσίασε η ελληνική χορωδία «Ένωση», ενώ τα τραγούδια «Γερακίνα» και «Μια βλάχα, μια παλιόβλαχα» ερμήνευσε το συγκρότημα «Κοντράστι» του Κέντρου Ανάπτυξης Παιδιών και Νεολαίας του Γκελεντζίκ.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Ο ενθουσιασμός ήταν τόσο μεγάλος που ακόμα και οι καλεσμένοι
άρχισαν να χορεύουν ποντιακά (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Τον ελληνικό πολιτισμό και τη συμβολή των Ελλήνων στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της περιοχής του Κράσνονταρ εκθείασαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα αυτής της χρονιάς, η εισαγωγή της διδασκαλίας των ελληνικών ως κατ’ επιλογήν δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία της Ρωσίας. Η απόφαση αυτή υπεγράφη και συμφωνήθηκε στις 10 Νοεμβρίου από την υπουργό Παιδείας της Ρωσίας Όλγκα Βασίλιεβα και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας της Ελλάδας Κώστα Φωτάκη.
Έλληνες και Ρώσοι αποχαιρέτησαν μαζί το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)
Στο Φεστιβάλ έδωσαν το παρών ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκος Κωστελλένος, ο γ΄ γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στο Κράσνονταρ Ιγκόρ Ρατουσνιάκ, ο σύμβουλος της πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέστωρ Τιρουβίζος, ο καθηγητής Ρωσικής Γλώσσας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρης Φωτιάδης, ο εκπρόσωπος του ΑΠΘ Παναγιώτης Τσατσανίδης, ο βουλευτής της Δούμας του Κράσνονταρ Ντμίτρι Ομπερεμτσένκο, ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν Μιχαήλ Ασταπόφ και ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
Ο πρόεδρος της Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος
και οι μικροί Πόντιοι χορευτές (φωτ.: rusgreek.ru)
Το Φεστιβάλ χαιρέτισαν μέσω επιστολών ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο βουλευτής της Δούμας από την περιφέρεια του Κράσνονταρ Ντμίτρι Λαμέικιν, ο υπηρεσιακός υπεύθυνος της αντιπροσωπείας του υπουργείου Εξωτερικών στο Κράσνονταρ Σεργκέι Σκοροντούμοφ και η συντονίστρια Εκπαίδευσης στη Μαριούπολη της Ουκρανίας Χρύσα Ταμίσογλου.
Το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να έρθουν ακόμα πιο κοντά. Κοινή πίστη είναι ότι η νέα γενιά είναι αυτή που θα διατηρήσει τις μεταξύ τους σχέσεις και δύναται να τις ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο.