Ψήφισμα, με το οποίο δίνεται στην Τουρκία περιθώριο δέκα μηνών για να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αναφορικά με τη διευκόλυνση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), έλαβε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).
Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους του 1974.
Αποφεύγει ωστόσο να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας και της άρνησης της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Παράλληλα ζητά ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έρευνα για την περίπτωση του Ανδρέα Βαρνάβα. Καλεί επίσης την Τουρκία «να διαβιβάσει σχετική πληροφόρηση για την κατάληξη και τις τελικές εκθέσεις στις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Aποσπασματικό το ψήφισμα»
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το ψήφισμα, το μέλος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος ανέφερε ότι αυτό θα ήταν καλό να αντίκριζε τις προσδοκίες των συγγενών των αγνοουμένων, προσθέτοντας ότι «έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ΔΕΑ, το πώς αυτά μπορεί να επιλυθούν και ποιος μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους». Μέσα από το ψήφισμα, είπε, αυτό δεν βγαίνει.
«Είναι αποσπασματικό και χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας για μετακίνηση οστών ή παραχώρηση πληροφοριών για περισυλλογή νεκρών», σημείωσε.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σε σημείωμα που απέστειλε στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ απαντά στην παρελκυστική τουρκική θέση ότι θα πρέπει δήθεν και η Ελλάδα να ανοίξει στρατιωτικές ζώνες και να δώσει στοιχεία, υπογραμμίζοντας: «Στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, η Ελλάδα είναι στην πλευρά εκείνη που ψάχνει για πληροφορίες. Ανεξαρτήτως των όποιων αστήρικτων ισχυρισμών ή παραπλανητικών αναφορών, η πραγματικότητα παραμένει ηχηρή και απαιτητική.
»Δεν υπάρχει περιθώριο για εκτροπές απ’ αυτή την τραγωδία και περαιτέρω παρεκκλίσεις από τη δουλειά αυτής της Επιτροπής». […] Σ’ αυτή την υπόθεση υπάρχει «ένα υπόδικο κράτος» και «αυτό το υπόδικο κράτος έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί προς τη Συνθήκη, να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου και να συνεργαστεί».
Θυμίζουμε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ιουλίου 2016 της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Αφρίκα με τίτλο «Τους έθαψαν ζωντανούς», που απλά επιβεβαίωνε με τραγικό τρόπο όσα ήδη γνωρίζουμε για τους ομαδικούς τάφους Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων στα Κατεχόμενα, το 1974.