Το Συνέδριο για τη Γενοκτονία των προγόνων μας, η συζήτηση για την εκδίωξη των δικών μας ανθρώπων, η ημερίδα που έγινε από την «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Σκέψης της Άγκυρας» (Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi) και την εφημερίδα Newroz στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, τον περασμένο Απρίλιο, ήταν ένα ιστορικό γεγονός.
Αποτέλεσε μια τεράστια συμβολή στον μεγάλο και ειλικρινή διάλογο που έχουμε εδώ και χρόνια με έντιμες, δημοκρατικές και αγωνιστικές προσωπικότητες στη γειτονική χώρα.
Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας που έχει συνέπεια, ανιδιοτέλεια, σοβαρότητα, ειλικρίνεια, δεν διαπραγματεύεται ούτε αποσιωπά την αλήθεια, δεν καταναλώνει ούτε ευτελίζει το ζήτημα, και συνεργάζεται μεταξύ των άλλων και με δημοκράτες Τούρκους που γνωρίζουν την πραγματικότητα.
Συνομιλήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με ανθρώπους όπως ο Τανέρ Ακσάμ, ο Ραγκίπ Ζαράκολου, ο Σαΐτ Τσετίνογλου· συνεργαστήκαμε σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις, από το Ερεβάν, την Καβάλα, την Κατερίνη και την Αθήνα, μέχρι το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και τη Στοκχόλμη· έγραψαν για εμάς και γράψαμε μαζί, και κάναμε άλλα τόσα για την υπόθεση της Γενοκτονίας. Μεταξύ των άλλων, η εισαγωγή στο βιβλίο μου για τη Γενοκτονία είναι του καθηγητή Τανέρ Ακσάμ, ενώ με τους Τσετίνογλου και Ζαράκολου γράψαμε το βιβλίο για τη Γενοκτονία στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Το Συνέδριο στην Άγκυρα ήρθε ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω. Κάποτε έρχεται η ώρα και η ιστορική στιγμή που πρέπει να μιλήσεις για το έγκλημα στον τόπο του εγκλήματος, να αναφερθείς στο Ολοκαύτωμα των προγόνων σου στην πρωτεύουσα των πρωτεργατών υλοποίησής του, έρχεται ο χρόνος για να αποδεχθούν οι αρνητές και προπαγανδιστές απόγονοι των Νεότουρκων και κεμαλικών Ναζί τη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων.
Η ουσία είναι ότι σε συνδυασμό και με τις άλλες εξελίξεις στην Τουρκία, το Συνέδριο και τα πρακτικά, που παρουσιάζονται στην Άγκυρα το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, αποτέλεσαν ιστορικό σταθμό στο ζήτημα αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Συνέπεια του αγώνα μας για την ανάδειξη του ιερού θέματος του Ελληνικού Ολοκαυτώματος τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε, συν Θεώ, σπουδαίες και μεγάλες νίκες!
Η παρουσίαση των πρακτικών του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 14:00 στη διεύθυνση: Konur Sokak 63 (Sudem) στην Άγκυρα.
Οι εισηγητές και οι θεματικές του Συνεδρίου ήταν οι εξής:
- Αχμέτ Ντεμιρέλ: «Οι συζητήσεις για τον Πόντο στην Α΄ Εθνοσυνέλευση».
- Αττίλα Τουιγκάν: «Από τη Μεταρρύθμιση στη Γενοκτονία».
- Μπασκίν Οράν: «Η ριζική εκκαθάριση των Ρωμιών της Ανατολής – 1923: Η Ανταλλαγή των Πληθυσμών από το Α μέχρι το Ω και η ολοκλήρωση της το 1964».
- Ισμαήλ Μπεσικτσί: «Η εξόντωση της Εγγύς Ανατολής και το Ποντιακό Ζήτημα».
- Μαχμούτ Κονούκ: «Δύο πρόσωπα της Γενοκτονίας: Σακαλί Νουρετίν Πασάς και Τοπάλ Οσμάν Αγάς».
- Μερτ Καγιά: «Εγκαταλελειμμένο παιδί: Ο χαμένος γιος του Πόντου».
- Στέργιος Θεοδωρίδης: «Μνήμη και Εξουσία».
- Ταμέρ Τσιλινγκίρ: «353.000: Όχι απλά ένας αριθμός αλλά Άνθρωποι».
- Θεοφάνης Μαλκίδης: «Γενοκτονία: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
- Βλάσης Αγτζίδης: «Από τη Σαμψούντα στη Σρεμπρένιτσα».
- Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: «Ο αγώνας μου για τη φτώχεια από τον Πόντο στη Μαύρη Θάλασσα – Ο Αγώνας για την ύπαρξη από τη Μαύρη Θάλασσα στον Πόντο»
Θεοφάνης Μαλκίδης