Ένα όνειρο χρόνων παίρνει σάρκα και οστά στην Ίμβρο, το κάποτε ελληνικό νησί που σήμερα οι Τούρκοι το αποκαλούν Γκιοκτσέαντα (Gökçeada) αφού η Συνθήκη της Λοζάνης όρισε ότι εκεί είναι έδαφος τουρκικό. Μετά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο-Λύκειο που άνοιξαν τις πόρτες τους για τους Έλληνες μαθητές, πλέον η μειονοτική εκπαίδευση θα αποκτήσει και νηπιαγωγείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ίμβρου, οι τουρκικές Αρχές έδωσαν το πράσινο φως.
Άλλωστε, όπως είχε πει στο pontos-news.gr ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου Μάκης Καμπουρόπουλος, η άδεια του Δημοτικού προέβλεπε και τάξη νηπιαγωγείου – ζητούμενο ήταν να βρεθεί και ένας ικανός αριθμός μαθητών.
Το ζήτημα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Ίμβρο αποτέλεσε για χρόνια «πληγή» για τον μειονοτικό πληθυσμό. Το 1964 οι Αρχές, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λοζάνης, απαγόρευσαν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας – στην πράξη δηλαδή κατάργησαν τη μειονοτική εκπαίδευση. Το 2013 άνοιξε και πάλι το ελληνικό Δημοτικό στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, και το 2015 επαναλειτούργησε η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο χωριό Αγρίδια. Πλέον οι Έλληνες ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους και στο νηπιαγωγείο.
«Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στη διευθύντρια και στην υποδιευθύντρια του Δημοτικού, Βούλα Μπερμπέρη και Τσιλλέρ Ακμπουλούτ, για τις άοκνες προσπάθειες τους που ευοδώθηκαν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Εκπαιδευτικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ίμβρου.
Η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου, Βούλα Μπερμπέρη (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
Όταν καταργήθηκε η ελληνική εκπαίδευση πολλές οικογένειες ήταν αυτές που εγκατέλειψαν το νησί προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ελληνικά σχολεία. Τώρα πολλοί ελπίζουν σε μια αντίστροφη πορεία, ότι, δηλαδή, οι οικογένειες έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να σκεφτούν τον επαναπατρισμό.
Τη σχολική χρονιά που διανύουμε στο Γυμνάσιο-Λύκειο φοιτούν 26 μαθητές, ενώ –όπως είχε εξηγήσει στο pontos-news.gr η Βούλα Μπερμπέρη– επτά βρέφη και νήπια περιμένουν να φοιτήσουν στο νέο νηπιαγωγείο.