Βρισκόμαστε στο 1975 όταν από το τυπογραφείο «Ασπιώτη ΕΛΚΑ» βγαίνουν ακριβώς 15 εκατ. γραμματόσημα με θέμα την ποντιακή λύρα, και προορισμό… όλο τον κόσμο. Διά χειρός του σχεδιαστή Παναγιώτη Γράββαλου, του αποκλειστικού συνεργάτη των Ελληνικών Ταχυδρομείων έως και το 1993, αυτό ήταν το πρώτο ποντιακό γραμματόσημο στο πλαίσιο της σειράς «Λαϊκά Μουσικά Όργανα».
Το γραμματόσημο του 1975 με την ποντιακή λύρα κόστιζε 0,10 δραχμές.
Η έγχρωμη αυτή σειρά γραμματοσήμων κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 1975, και εκτός από την ποντιακή λύρα περιλάβανε νταούλια (ταούλ‘ για τους Πόντιους), την κρητική λύρα, το ντέφι, την γκάιντα, το λαγούτο, τη λατέρνα, το κανονάκι, αλλά και βυζαντινούς μουσικούς και τον κιθαρωδό.
Δέκα χρόνια αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1985, τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν μία ολόκληρη αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στον Πόντο. «Ιστορία του Πόντου» είναι ο τίτλος της σειράς, σχεδιαστής και πάλι ο Παναγιώτης Γράββαλος, ενώ η εκτύπωση γίνεται στο τυπογραφείο «Αλέξανδρος Ματσούκης ΑΕ».
Η σειρά περιλάμβανε συνολικά πέντε έγχρωμα γραμματόσημα. Κυκλοφόρησαν 2 εκατ. τεμάχια των 12 δρχ. με την ονομασία «Λαϊκός Χορός του Πόντου», 3 εκατ. τεμάχια των 27 δρχ. με την ονομασία «Λαϊκές Στολές του Πόντου», 2,2 εκατ. τεμάχια των 15 δρχ. με την Παναγία Σουμελά, 2 εκατ. τεμάχια των 32 δρχ. με το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, και 800.000 τεμάχια των 80 δρχ. με το κάστρο της Σινώπης.
- Οι φωτογραφίες των γραμματοσήμων προέρχονται από το stamps-gr.blogspot.gr.