Από τα πιο δημοφιλή λαχανικά του χειμώνα είναι σίγουρα το κουνουπίδι, κι ας το …κακολογούνε για τη μυρωδιά του! Ακόμα και οι εχθροί του, άλλωστε, δεν λένε όχι αν το βρουν έτοιμο, χωρίς να χρειαστεί να το μαγειρέψουν οι ίδιοι.
Τρώγεται με διάφορους τρόπους (βραστό, στον ατμό, τουρσί κ.ά.), είναι νόστιμο όπως κι αν γίνει, αλλά ωμό έχει τη μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Από μόνο του δε περιέχει ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και είπαμε να το παντρέψουμε με καβουρμά, γιαούρτι και φέτα, για …ισορροπία!
ΥΛΙΚΑ
1 κουνουπίδι, γύρω στο 1½ κιλό |
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος |
250 γρ. φέτα τριμμένη |
200 γρ. καβουρμάς |
αλάτι, μπούκοβο |
για την κρέμα
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι |
6 αυγά |
½ φλ. κορνφλάουρ |
⅓ φλ. ξερός δυόσμος |
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
4 κ.σ. ελαιόλαδο |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε το κουνουπίδι και το χωρίζουμε σε μικρά μπουκετάκια. Το βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει –αλλά να παραμείνει τραγανό– και το σουρώνουμε.
- Κόβουμε τον καβουρμά σε μικρά κομματάκια. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Φτιάχνουμε την κρέμα γιαουρτιού: Σε μεγάλο βαρύ μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με το γιαούρτι και το κορνφλάουρ, καλά διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό, μέχρι να γίνει σαν κρέμα. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και το δυόσμο και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα.
- Βάζουμε το κουνουπίδι, τον καβουρμά, τον μαϊντανό και τη φέτα σε βαθουλό ταψί, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Περιχύνουμε με την κρέμα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
- Ψήνουμε για 20-30′, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να στερεοποιηθεί η κρέμα και σερβίρουμε το φαγητό κομμένο σε κομμάτια (όπως το μουσικά ή το παστίτσιο).