Στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και στη στάση της Άγκυρας στο τρίτο κριτήριο του εδαφικού, δηλαδή τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις υπό παράδοση περιοχές στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, επέρριψε την ευθύνη του αδιεξόδου που σημειώθηκε στις συνομιλίες του Μον Πελεράν ο Νίκος Αναστασιάδης στο αποψινό διάγγελμά του από την Λευκωσία προς τον ελληνισμό και τους Τουρκοκύπριους.
Όπως ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, δεν υπήρξε εμπλοκή στα δύο πρώτα κριτήρια του εδαφικού, δηλαδή στο θέμα του ποσοστού του εδάφους που θα κατέχει η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και στο μήκος της ακτογραμμής που θα περιβάλλει το έδαφος των δύο κρατιδίων, αλλά στο τρίτο κριτήριο, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να επιχειρεί συνεχώς μείωση του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους.
(Φωτ.: cyprus.gov.cy)
Ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια με «ελαφρές αποκλίσεις», όπως το έδαφος του τουρκοκυπριακού κρατιδίου μεταξύ 28,2% -29,2% του συνολικού κυπριακού εδάφους και στο μήκος της ακτογραμμής. Όμως, αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78.000-94.000 άτομα, δέχθηκε ως «ύστατη υποχώρηση» τα όρια να γίνουν 78.000-92.000 άτομα.
Στον αντίποδα, ο Ακιντζί πρότεινε 55.000-64.000 «κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε διακοπή των συνομιλιών».
Πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία, ως εκ τούτου οδηγηθήκαμε στο αδιέξοδο». Ο Ν. Αναστασιάδης στήριξε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δέχθηκε επικρίσεις από την Άγκυρα για τη στάση του στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης.
Στη συνέντευξη που ακολούθησε, ερωτώμενος για τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, είπε «εγώ συνομιλώ με τον πρωθυπουργό (της Ελλάδας) και η σχέση μου είναι άριστη τόσο με τον Τσίπρα όσο και με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πολιτικού κόσμου. Δεν θα ασχοληθώ με κουτσομπολιά και παραπολιτικά».
(Φωτ.: cyprus.gov.cy)
Για τη συνέχεια των συνομιλιών είπε ότι είναι έτοιμος να τις συνεχίσει από εκεί που έμειναν, μόνο αν η Τουρκία δώσει ενδείξεις ότι επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού. «Η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί σε συμβολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.