Το Κιρκχαρμάν (τουρκικά: Kirkharman), χτισμένο τον 17ο αιώνα στις παρυφές του παρχαριού Κιουμπέτ, περίπου 45χλμ. νοτιοανατολικά από την Κερασούντα, ήταν γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο. Στις αρχές του 20ού αιώνα είχε 800 Έλληνες κατοίκους. Το χωριό καταστράφηκε το καλοκαίρι του 1916 και οι κάτοικοί του σφαγιάστηκαν από τον Τοπάλ Οσμάν· όσοι επέζησαν εκτοπίστηκαν το φθινόπωρο του ίδιου έτους, με αρκετούς να εγκαθίστανται στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.
Σε αυτό τον ορεινό οικισμό, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Ανατολικός Πόντος του Σάββα Καλεντερίδη, μέχρι σήμερα σώζεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Αυτή η εκκλησία είναι και ο λόγος που το Κιρκχαρμάν ήρθε στην επικαιρότητα.
Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Αντνάν Ζιβαλί, ένας 60χρονος Τούρκος βοσκός, μαζί με τον υπερήλικα πατέρα του, είναι οι φύλακες-άγγελοι της συγκεκριμένης ελληνικής εκκλησίας με τον πλούσιο διάκοσμο. Η οικογένεια Ζιβαλί την φροντίζει από το 1938, όταν εγκαταστάθηκε στο παρχάρι ο παππούς του Αντνάν.
(Φωτ.: Facebook / Giresun Öncü)
Κύριο μέλημα της οικογένειας είναι να κρατήσει μακριά τους αρχαιοκάπηλους· ακόμα και όταν μετακινούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάθε τόσο όλο και κάποιος θα ανέβει στο παρχάρι προκειμένου να ελέγξει την εκκλησία. «Υπήρχαν και άλλες εκκλησίες στην περιοχή αλλά αυτή είναι η μοναδική που διασώζεται», δηλώνει ο Κεμάλ Γκιουργκέντζι, επικεφαλής της τοπικής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού.
Πρόθεση των τοπικών Αρχών είναι να αναστηλώσουν την εκκλησία στο Κιρκχαρμάν, και να την προωθήσουν ως τουριστική ατραξιόν της περιοχής.