Το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ρωσίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Λομονόσοφ», διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στην Ελλάδα και στον ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο της ημερίδας διεξάγεται Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η ιστορία της Ελλάδας από την Αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας», το οποίο λαμβάνει χώρα στο κτήριο «Σουβάλοφ» του πανεπιστημίου την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν και εκθέσεις που θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ελληνορωσικής σύμπραξης στο βάθος των αιώνων.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Στόχος του είναι να αναδείξει το συστηματικό ερευνητικό και παιδαγωγικό έργο που επί σειρά δεκαετιών διεξάγεται στη Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» και καλύπτει ένα ευρύτατο ερευνητικό φάσμα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα, την ιστορία της τέχνης της Ελλάδας από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Γραμματόσημο με τον επίσημο λογότυπο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας
Οι εκθέσεις που θα παρουσιαστούν παράλληλα με το συνέδριο είναι οι εξής:
- Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ελλάδα: Στιγμές προσωπικής ευτυχίας», η οποία επίσημα εγκαινίασε τον περασμένο Ιανουάριο το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, κατά την οποία το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί την απαράμιλλου φυσικού κάλλους και πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς μοναδικότητα της Ελλάδας.
- Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Άθως και Σολοφκί. Η αθωνική πολιτεία του Βορρά – Ενότητα χωρίς σύνορα», του φωτογράφου Βαλέρι Μπλιζνιούκ.
- Έκθεση με τίτλο «Ελληνική Παραδοσιακή Ενδυμασία», την οποία ευγενικά παραχωρεί το Χορευτικό Συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας και η επικεφαλής του, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Χορού της UNESCO, Τατιάνα Τσόρναγια.
Ο διακεκριμένος Έλληνας μουσικοσυνθέτης δρ Νίκος Ξανθούλης
Μετά το τέλος του συνεδρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιστορικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» θα πραγματοποιηθεί διάλεξη-συναυλία του διακεκριμένου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, επιστημονικού συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητή-συμβούλου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, δρ Νίκου Ξανθούλη, με θέμα «O ήχος της λύρας του Απόλλωνα. Θεωρία και πρακτική της αρχαίας ελληνικής μουσικής». Ο Ν. Ξανθούλης υπογράφει μεταξύ άλλων τη σύνθεση της μουσικής της παράστασης Αντιγόνη του Σοφοκλή, που με επιτυχία συνεχίζεται να παρουσιάζεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο θέατρο «Λουνά» της Μόσχας.
Η ημερίδα θα κλείσει με την εορταστική συναυλία από το χορευτικό συγκρότημα και τη χορωδία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού της Μόσχας, που θα συνδυαστεί με τον εορτασμό της συμπλήρωσης δέκα ετών του χορευτικού συγκροτήματος, το ρεπερτόριο του οποίου περιλαμβάνει πάνω από 95 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.