Είναι πασίγνωστοι για το ψωμί και τις ζύμες, γλυκές και αλμυρές, που φτιάχνουν. Ο λόγος για τους φούρνους της Γερμανίας, που αποτελούν ένα γευστικό σήμα-κατατεθέν της χώρας.
Ένας από τους πιο γνωστούς φούρνους στο Ντίσελντορφ, και ένας από τους καλύτερους στη Γερμανία, είναι ο Hinkel, με παράδοση 125 ετών. Οι πελάτες στα δύο καταστήματα που διαθέτει σχηματίζουν κυριολεκτικά ουρές προκειμένου να διαλέξουν ανάμεσα στα 120 με 150 είδη ψωμιού. Ο συγκεκριμένος φούρνος πουλά αποκλειστικά ψωμί και ελάχιστα γλυκά.
Ρεπορτάζ της Μαρίας Ρηγούτσου για την DW αναφέρει ότι από την περασμένη εβδομάδα στον Hinkel μπορεί κανείς να βρει και σμυρναίικο ψωμί. «Είναι μια ελληνική σπεσιαλιτέ», λέει και ξαναλέει στους πελάτες του ο ιδιοκτήτης, και αρτοποιός τέταρτης γενιάς, Γιόζεφ Χίνκελ.
(Φωτ.: Μαρία Ρηγούτσου)
Την… εξωτική γεύση εισήγαγε στην παλιά πόλη της πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας ο 24χρονος Σταύρος Ευαγγέλου. Ο νεαρός αρτοποιός σπουδάζει την τέχνη του στο Μίνστερ, στην καλύτερη επαγγελματική σχολή στη Γερμανία, και μέχρι τον Δεκέμβριο θα απασχολείται στον φούρνο του Γιόζεφ Χίνκελ.
«Είναι ένα ψωμί πάρα πολύ ιδιαίτερο γιατί δεν ζυμώνεται. Ουσιαστικά αφήνεις το αλεύρι μαζί με το νερό να ζυμωθεί από μόνο του. Είναι ένα ψωμί με προζύμι βασιλικού και λεμονιών. Τη συνταγή την έχουμε από τον παππού μου που ήταν από την Σμύρνη. Το έχουμε και εμείς στο μαγαζί στην Ελλάδα, και τώρα το βγάλαμε κι εδώ και γίνεται χαμός. Δεν το περίμενα!», λέει στη δημοσιογράφο ο Σταύρος Ευαγγέλου.
(Φωτ.: Μαρία Ρηγούτσου)
Ο νεαρός μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στα… αλεύρια. Η οικογένειά του συνέχισε την παράδοση του ζαχαροπλάστη και αρτοποιού παππού από τη Σμύρνη, και ο ίδιος μόλις τελείωσε την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή ήξερε αμέσως τι θέλει να κάνει στη ζωή του.
Όνειρό του είναι να επιστρέψει στην Ελλάδα όταν τελειώσει τις σπουδές του στη Γερμανία, τον Οκτώβριο του 2017.
Πέρσι εκπροσώπησε τη Γερμανία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρτοποιούς. Το ελληνικό του διαβατήριο δεν τον εμπόδισε, όπως τονίζει. Αυτό που μέτρησε ήταν αποκλειστικά και μόνο οι ικανότητές του. Αναδείχθηκε πρώτος σε τέσσερις κατηγορίες, καταφέρνοντας να ξεπεράσει ακόμα και τους Γάλλους στα κρουασάν.