Τον χαρακτηρίζει «άρχοντα του ποντιακού τραγουδιού». Παρά το νεαρό της ηλικίας του, αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή του για να προσεγγίσει και να διασώσει συνολικά το έργο του θρύλου Χρύσανθου Θεοδωρίδη. Ο λόγος για τον Γιάννη Γκόσιο, ο οποίος υπογράφει το βιβλίο Χρύσανθος – Ένας θρύλος περνάει στο σήμερα (εκδ. Κυριακίδη) που μόλις κυκλοφόρησε.
«Ο Χρύσανθος αποτελεί για μένα το Α και το Ω στην ποντιακή μουσική και στο τραγούδι, αλλά και στη δική μου πορεία», λέει στο pontos-news.gr ο Γ. Γκόσιος.
Το βιβλίο περιλαμβάνει 154 τραγούδια (τα περισσότερα με τις παρτιτούρες τους) τα οποία έχει δισκογραφήσει ο Χρύσανθος. Συνοδεύονται από απόδοση στη νεοελληνική, μουσικολογικά και λαογραφικά στοιχεία, καθώς και ερμηνευτικά σχόλια. Ένα έργο μεγάλης σημασίας όχι μόνο για ειδικούς ερευνητές, αλλά και για κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται να φωτίσει το έργο του κορυφαίου της ποντιακής παράδοσης.
Ο συγγραφές-καλλιτέχνης Γιάννης Γκόσιος σε μια προσωπική του φωτογράφηση
Όπως μας λέει ο συγγραφέας (ερμηνευτής-καθηγητής μουσικής υπογράφει), για το πολύ δύσκολο αυτό έργο χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες έρευνας και μελέτης, που γίνονταν παράλληλα με τις σπουδές του στη βυζαντινή και την ευρωπαϊκή μουσική.
Η γνωριμία του Γιάννη Γκόσιου με τον Χρύσανθο έγινε γύρω στο 1997, σε χοροεσπερίδα συλλόγου στις Σέρρες. Εκεί ο εννιάχρονος τότε Γιάννης άνοιγε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τον Χρύσανθο να είναι το όνομα της βραδιάς. Ακούσματα του Χρύσανθου είχε από πολύ μικρός. «Η γνωριμία μου μαζί του με έφερε πιο κοντά κυρίως στην καλλιτεχνική του προσφορά. Ξεκίνησα σιγά-σιγά να γράφω τα τραγούδια του, ουσιαστικά για να μην τα ξεχνάω, για να τα τραγουδάω, να μαθαίνω δηλαδή τα λόγια…».
«Πάντα είχα πάθος, αγάπη και τρέλα με το Χρύσανθο».
Σεβταλής παιδάς είμαι η σεβτά τρανόν πελιάν… (φωτ.: Β. Καρυοφυλλίδης)
Για την υλοποίηση του βιβλίου συνεργάστηκε με ανθρώπους γαλουχημένους με την ποντιακή μουσική παράδοση, όπως ο καλλιτέχνης, μελετητής και άριστος γνώστης της ποντιακής διαλέκτου Χρήστος Ακριτίδης, που συνέβαλε για τη σωστή γραφή των στίχων, ο εκδότης Τάσος Κυριακίδης, ο Θανάσης Στυλίδης και ο Μπάμπης Κεμανετζίδης.
Το βιβλίο προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη αρχές του νέου έτους.
Ο Γ. Γκόσιος ελπίζει το βιβλίο να φέρει πιο κοντά στον θρύλο της ποντιακής μουσικής τις νεότερες γενιές· να μάθουν μέσα από τα τραγούδια ποιος ήταν ο σπουδαίος αυτός καλλιτέχνης. Είναι γι’ αυτόν, το βιβλίο που υπογράφει, «φόρος τιμής στον καλλιτέχνη και μια μικρή προσφορά στην ποντιακή μουσική παράδοση».
Άσβεστη η φλόγα της προσφοράς του Χρύσανθου στη μουσική παράδοση των Ποντίων (φωτ.: Αναστάσιος Σαραφίδης)
Ο Γιάννης Γκόσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1989 και είναι καθηγητής μουσικής. Σπούδασε βυζαντινή μουσική στο «Μαξίμειο Ίδρυμα» και ευρωπαϊκή στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» Σερρών. Η καταγωγή του από τον Πόντο είναι από τα χωριά της Γαλίανας (Κουστουλάντων, Μανδρανόη και Κοσμά).
Βασίλης Καρυοφυλλίδης