Με τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε ελληνικούς συλλόγους του εξωτερικού –μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ)– διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.
Ειδικότερα, όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ Ανέστης Οσιπίδης, θα δημιουργηθούν τμήματα 20-25 ατόμων και τα μαθήματα θα γίνονται μέσω διαδικτύου με απευθείας επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων.
Άμεσα θα ξεκινήσει από την ΟΣΕΠΕ η καταγραφή των ενδιαφερομένων, προκειμένου να δημιουργηθούν τα τμήματα αλλά και να καθοριστούν οι μέρες και οι ώρες της εβδομάδας που θα λειτουργούν. Κάποια από τα τμήματα θα λειτουργούν εντός χώρων ποντιακών συλλόγων, προκειμένου οι διδασκόμενοι να βρίσκονται όλοι μαζί κατά τα μαθήματα, ωστόσο κάποιοι θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και από το σπίτι τους.
Ο Αν. Οσιπίδης με τον πρύτανη Αχ. Ζαπράνη
Κατά τον Ανέστη Οσιπίδη, η επίσημη ανακοίνωση της έναρξης των μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου θα γίνει από τον ίδιο τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη στη συνάντηση της νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, η οποία θα γίνει στις αρχές του ερχόμενου Μαρτίου στη Φραγκφούρτη.
Πρωτοβουλία της ΟΣΕΠΕ
Σύμφωνα με τον Ανέστη Οσιπίδη, η επέκταση των μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου και στα μέλη της ΟΣΕΠΕ ήταν δική του ιδέα, την οποία μετέφερε στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. «Η διοίκηση του συνδέσμου αγκάλιασε αμέσως τη συγκεκριμένη ιδέα και μετά από δύο συναντήσεις μεταξύ μας, για να δούμε πώς μπορεί αυτό να υλοποιηθεί, ζητήσαμε συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ του ιδρύματος και των Ποντίων εκπαιδευτικών».
Η συνάντηση έγινε στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 20 Οκτωβρίου και οι τρεις πλευρές κατέληξαν ότι υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας στους ομογενείς της ποντιακής διαλέκτου εξ αποστάσεως. Επίσης, συμφώνησαν ότι μπορούν από κοινού να προωθήσουν την ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και να γίνουν ενέργειες για τη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού, των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του ποντιακού ελληνισμού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Κώστας Ανθόπουλος, ο Ανέστης Οσιπίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ιωάννης Μαυρίδης.
Στόχος, η επέκταση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στον ποντιακό ελληνισμό παγκοσμίως.
«Η συμφωνία επετεύχθη χάρη στην τεράστια συμβολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαθέτει την τεχνογνωσία για να γίνουν με σωστό τρόπο εξ αποστάσεως τα μαθήματα. Είναι επιτυχία ότι θα διαθέτουν την αίθουσα με τη συγκεκριμένη υποδομή κάποιες μέρες και ώρες μόνο για μας. Θα διευρυνθεί τώρα η εκμάθηση ποντιακής διαλέκτου στην ΟΣΕΠΕ πιλοτικά, και αμέσως μετά θα αναζητηθούν τρόποι για να επεκταθούν τα μαθήματα σε όλες τις ποντιακές ομοσπονδίες παγκοσμίως. Μέσα στον τρέχοντα μήνα αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές για τη διεύρυνση της συνεργασίας. Πιστεύω ότι πολλά μέλη της ΟΣΕΠΕ θα δείξουν ενδιαφέρον για τα διαδικτυακά μαθήματα ποντιακής διαλέκτου», είπε ο Ανέστης Οσιπίδης.
Η συνεργασία των τριών φορέων –Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και ΟΣΕΠΕ– θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς, κατέληξε ο Αν. Οσιπίδης, και από αυτήν θα προκύψουν πολύ σημαντικά πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης