Μια ίσως από τις πιο κλισέ φράσεις που συνοδεύουν την είδηση ενός θανάτου είναι ότι «ο κόσμος έγινε πιο φτωχός». Στην περίπτωση, όμως, του καθηγητή Άντονι Μπράιερ, του σπουδαίου επιστήμονα και οραματιστή, η παραπάνω κλισέ φράση είναι πέρα και πέρα αληθινή.
Έπειτα από μακρά ασθένεια, ο διακεκριμένος βυζαντινολόγος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 22 Οκτωβρίου σε ηλικία 79 ετών.
«Ήρεμα, στο σπίτι του» αναφέρεται σε ανακοίνωση από τον Society for the Promotion of the Byzantine Studies, τον φορέα που ίδρυσε το 1983 (και στον οποίο ήταν πρόεδρος), για τη διάδοση των βυζαντινών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο και από εκεί σε όλο τον κόσμο.
Ο Άντονι Μπράιερ μαζί με τον Οδυσσέα Λαμψίδη υπήρξαν από τους κορυφαίους που ασχολήθηκαν επισταμένα με την ιστορία του Εύξεινου Πόντου, ενώ αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημιουργία του θεσμού των Διεθνών Συνεδρίων Ποντιακών Ερευνών – το τρίτο κατά σειρά συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 18-20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
(Φωτ.: «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
Στο βιβλίο του Μαύρη Θάλασσα. Λίκνο Πολιτισμού και βαρβαρότητας, ο Νιλ Άντερσον επιλέγει να παραθέσει τα λόγια του Άντονι Μπράιερ μιλώντας για τους Έλληνες του Πόντου: «Όπως γράφει ο Άντονι Μπράιερ: Οι Έλληνες του Πόντου δεν παραδίδουν τα όπλα. Έχουν τις πιο εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης. Όμως κάποιοι ζητούν μια ιστορία, κάποιοι ζητούν μια πατρίδα, και κάποιοι και τα δύο».
Ο δρ Νεότερης Ιστορίας και α’ αντιπρόεδρος στον «Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα», Θεοδόσης Κυριακίδης, «αποχαιρετώντας» τον αναγνωρισμένο ιστορικό του Πόντου γράφει: «Του χρωστώ, τόσο εγώ, όσο και η ποντιακή κοινότητα, πάρα πολλά. Ο Θεός ας τον αναπαύσει και εύχομαι να ανθήσουν οι καρποί των κόπων του…».
Στα ελληνικά, κείμενα του Άντονι Μπράιερ περιλαμβάνονται στα συλλογικά έργα Προσεγγίσεις στην ιστορία του Εύξεινου Πόντου (2012, εκδ. Σταμούλης) και Οικονομική ιστορία του Βυζαντίου (2006, εκδ. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης).