Η θεωρία λέει ότι η έννοια της δημιουργικής πόλης (creative city, σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία) σχετίζεται με το πώς οι σύγχρονες πόλεις μπορούν να πετύχουν την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή να είναι βιώσιμες και ζωντανές, αξιοποιώντας την ανθρώπινη φαντασία και το ταλέντο.
Συνήθως στο επίκεντρο βρίσκεται κάποιο πολιτιστικό γεγονός που λειτουργεί ως καταλύτης στην εικόνα της πόλης. Για τη Σινώπη είναι η διεθνής μπιενάλε που διοργανώνεται με την οικονομική ενίσχυση (130.000 ευρώ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η πρώτη, πετυχημένη κατά γενική ομολογία, πραγματοποιήθηκε το 2006.
Η «Sinopale» (από τις λέξεις Σινώπη και μπιενάλε, στα αγγλικά) μπορεί να μην ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, όπως ήταν προγραμματισμένη, εξαιτίας του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ωστόσο οι διοργανωτές τονίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2017.
(Φωτ.: sinopale.org)
Παρόλα αυτά, η αρθρογράφος της Hürriyet, Τζίλα Μπενμαγιόρ, έχρισε ήδη τη Σινώπη πιο δημιουργική πόλη του Εύξεινου Πόντου. Η παλιά αγορά στο κέντρο της με τα παραδοσιακά καταστήματα θα αποτελέσει τον πυρήνα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν παραγωγικές συνεργασίες με τους ντόπιους· για παράδειγμα, καλλιτέχνες από τη Σινώπη και την Ευρώπη θα μπορέσουν να δουλέψουν μαζί σε ένα ατελιέ στο κέντρο.
Μέρος του πρότζεκτ είναι και η ένταξη των γυναικών, που θα μάθουν για την… επιχειρηματικότητα στην κουζίνα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά.
Παράλληλα, η «Sinopale» θα φιλοξενήσει το πρώτο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, το οποίο –κατά την άποψη της αρθρογράφου της Hürriyet– θα φέρει νέα πνοή σε μια πόλη στην οποία αναμένεται να κατασκευαστεί το δεύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.