Σε κυβερνήσεις κρατών, ώστε να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και σε ομοσπονδίες ελληνικών συλλόγων σε ολόκληρο τον κόσμο θα αποσταλούν σε μορφή DVD τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων, το οποίο διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), με θέμα «Ιστορικές και νομικές παράμετροι της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο «Aquila Ατλαντίς» στο Ηράκλειο Κρήτης, και συνδιοργανώνεται με τα τοπικά σωματεία μέλη της ΠΟΠΣ (Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Ηρακλείου και Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»).
Τελεί υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Όπως είπε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, ως τόπος διεξαγωγής του φετινού συνεδρίου επιλέχθηκε η Κρήτη διότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ίδιας εκεί εκφράστηκε η επιθυμία για διοργάνωση συνεδρίου στη μεγαλόνησο από τα τοπικά ποντιακά σωματεία.
Η Χριστίνα Σαχινίδου στην πρόσφατη συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα του Ποντιακού Ελληνισμού
«Έτσι η διοίκηση της ομοσπονδίας μας αποφάσισε, προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα των αντιπροσώπων μας, να γίνουν στην Κρήτη το ίδιο διάστημα το συνέδριο αλλά και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΠΟΠΣ».
Στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΠΣ αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 σύνεδροι, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι μη ποντιακών ομοσπονδιών (Μακεδονικής, Θρακικής κτλ.).
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21:30, στην αίθουσα δεξιώσεων «Έπαυλη» (Ειρήνης και Φιλίας 185, 5ο χιλιόμετρο Ηρακλείου-Μουλάδων).
Οι ομιλητές
Κατά τη Χριστίνα Σαχινίδου διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα φωτίσουν ιστορικές και νομικές πτυχές της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και θα δείξουν το δρόμο για την επίτευξη της διεθνούς αναγνώρισής της.
Ειδικότερα, την εμπειρία των Αρμενίων και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να επιτύχουν την διεθνή αναγνώριση της δικής τους γενοκτονίας από τους Τούρκους θα μεταφέρει στους συνέδρους ο Κασπάρ Καραμπετιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ευρώπης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Γενοκτονία των Αρμενίων και οι ευθύνες της Τουρκίας για επανορθώσεις», ενώ ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, υποψήφιος διδάκτωρ Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός εισαγγελέας κατά της ρατσιστικής βίας και ξενοφοβίας, Ευστάθιος Θεοφανίδης, θα δώσει τις νομικές πτυχές για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Θα αναπτύξει το θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Διεθνής και ευρωπαϊκή της διάσταση υπό τους κανόνες του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η ελληνική πραγματικότητα υπό το φως του Ν.4285/14».
Το μνημείο της Αιώνιας Φλόγας (Τσιτσερνακαμπέρτ), για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Παράλληλα ο Θεοδόσης Κυριακίδης, θεολόγος και διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας, θα αναπτύξει το θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η ελληνική πραγματικότητα στην επιστήμη, στην πολιτική και τον δημόσιο λόγο», ο δρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ Νίκος Μιχαηλίδης θα μιλήσει για «Τα βάρη του παρελθόντος: Συλλογική μνήμη και εκδημοκρατισμός στην Τουρκία», ο Σπυρίδων Σφέτας, αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας ΑΠΘ θα αναπτύξει το θέμα «Η ανάδυση του τουρκικού εθνικισμού και η τύχη των χριστιανών της Ανατολής (1913-1923)», ενώ η ομιλία του Δημήτριου Κοτρόγιαννου, καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα έχει τίτλο «Η Γενοκτονία των Ποντίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ρωμανός Κοντογιαννίδης