Το 1974 Κινέζοι αγρότες ανακαλύπτουν 8.000 πήλινους στρατιώτες θαμμένους σε απόσταση σχεδόν 1,5 χλμ. από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα, Τσιν Σι Χουάνγκ, που έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για ένα εύρημα-μυστήριο, καθώς από τα αγαλματίδια των περίπου 20 εκατοστών της συγκεκριμένης εποχής, ξαφνικά οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά στον λεγόμενο Πήλινο Στρατό, δηλαδή στα αγάλματα από τερακότα σε ανθρώπινο μέγεθος.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάζει το BBC, είναι πολύ πιθανό οι τεχνίτες που δημιούργησαν τους πήλινους στρατιώτες να εκπαιδεύτηκαν από τους αρχαίους Έλληνες!
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε ανατρέπονται όσα γνωρίζουμε έως σήμερα για την πρώτη επαφή της Κίνας με τη Δύση, διότι αυτή θα τοποθετείται 1.500 χρόνια πριν από την άφιξη του Βενετού εμπόρου και εξερευνητή Μάρκο Πόλο.
«Έχουμε ενδείξεις ότι υπήρχε επαφή μεταξύ της Κίνας του Πρώτου Αυτοκράτορα και της Δύσης πριν το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό έγινε πολύ νωρίτερα από ό,τι μέχρι σήμερα πιστευόταν», αναφέρει η αρχαιολόγος Λι Ξιουζέν. Την υπόθεση αυτή ενισχύει η ύπαρξη ευρωπαϊκού μιτοχονδριακού DNA σε αρχαιολογικές θέσεις της πιο δυτικής επαρχίας της Κίνας, Ξινγιάνγκ.
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)
«Πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα γλυπτά που βρέθηκαν στη θέση αυτή θα πρέπει να επηρεάστηκαν από τα αρχαιοελληνικά γλυπτά και έργα τέχνης», δηλώνει η Λι Ξιουζέν προσπαθώντας να εξηγήσει την τεράστια διαφορά στην τεχνοτροπία που παρατηρείται τον 3ο αιώνα.
Μάλιστα, ο καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης θεωρεί ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας, στον τάφο του οποίου βρέθηκαν τα αγάλματα ακροβατών τσίρκου, επηρεάστηκε από την έλευση της τέχνης των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία τον αιώνα που ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο. «Φαντάζομαι ότι ένας Έλληνας γλύπτης θα πρέπει να βρισκόταν εκεί για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους», λέει χαρακτηριστικά.