Τα βιβλία Ιστορίας μπορεί να μην τους έχουν δώσει τις… σελίδες που τους αξίζουν, ωστόσο οι Έλληνες της Αιγύπτου θεωρούνται σημαντικοί ευεργέτες για τουλάχιστον δύο αιώνες. Η προσφορά τους δεν περιορίζεται μόνο στους αγώνες του ελληνικού έθνους, αλλά επεκτείνεται στην ελληνική παιδεία και στις επιστήμες, και φτάνει μέχρι τον προσκοπισμό και τον αθλητισμό.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης και πολυσχιδούς προσφοράς των Αιγυπτιωτών ευεργετών είναι ότι στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο δημαρχείο Αμαρουσίου χρειάστηκε τουλάχιστον μία ώρα για να καταγραφεί επιγραμματικά η τεράστια συνεισφορά τους.
Ο ερευνητής και συγγραφέας Νίκος Νικηταρίδης ήταν αυτός που ανέλαβε να… συστήσει τους ευεργέτες από τη χώρα του Νείλου, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και ο Σύλλογος Αμπετείου Σχολής, με την καθοριστική στήριξη του δήμου Αμαρουσίου.
(Φωτ.: pyramisnews.gr)
Η Αθήνα, το Μέτσοβο, η Ρόδος, η Καβάλα, το Καστελόριζο, τα Κύθηρα, η Αμοργός, η Ζαγορά, η Λέρος, η Χίος, η Λάρισα, η Καλαμάτα, η Λέσβος, το Πήλιο, ο Βόλος, και η Λήμνος είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που ευεργετήθηκαν από τους Αιγυπτιώτες. Σημαντική ήταν και η προσφορά τους στον ελληνικό στρατό, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στην Ακαδημία, στην Εκκλησία, και σε άλλους εθνικούς φορείς.
Φέρνοντας ένα παράδειγμα, ο Νίκος Νικηταρίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν ο βασιλιάς Φουάτ της Αιγύπτου και ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, το 1924. «Ομολογουμένως πρωτεύουν εν τη χώρα μου όλων των άλλων παροικιών, αφ’ όλων των απόψεων» φέρεται να είπε ο βασιλιάς θέλοντας να τονίσει τον πατριωτισμό και τις θαυμαστές επιδόσεις των Αιγυπτιωτών υπέρ της πατρίδας και της ευποιΐας.
(Φωτ.: pyramisnews.gr)
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής, Νικόλας Βαδής, αναφέρθηκε στην ιστορία του αιγυπτιώτικου αυτού σχολείου. «Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Αμπέτ, Ραφαήλ και Ανανία, στο Κάιρο το 1862 και είναι ταυτόχρονα το παλαιότερο σε λειτουργία κοσμικό ιδιωτικό σχολείο της Αιγύπτου, έχοντας το προνόμιο να αναγνωρίζεται ως ισότιμο σχολείο από τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ οι απόφοιτοί της να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και των δύο χωρών», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κώστας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο έργο του κορυφαίου αιγυπτιώτικου φορέα στην Ελλάδα, που «ιδρύθηκε το μακρινό 1933 και μέχρι σήμερα επιδεικνύει γόνιμη δράση και σημαντική προσφορά».
Συγκινητική ήταν και η παρέμβαση του μορφωτικού ακολούθου της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Ελλάδα, δρ Χουσεΐν Μαρί Μαχμούντ, ο οποίος τόνισε (στα ελληνικά) ότι ο αιγυπτιακός λαός ποτέ δεν ξεχνά την προσφορά των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ένας από τους σταθμούς του μετρό στο Κάιρο έχει πάρει το όνομα του Ευεργέτη Κότσικα.