Το καλοκαίρι του 2015 στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, έρχεται στο φως κάτι μοναδικό: ένας ασύλητος, λακκοειδής τάφος με σκελετό άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, καθώς και με περισσότερα από 1.400 μοναδικά κτερίσματα.
Το φθινόπωρο του 2016 ο άνδρας του τάφου, ο «Γρύπας Πολεμιστής», ή Άρχοντας των Δαχτυλιδιών εξαιτίας των αντικειμένων που ήταν στον τάφο για τη μετά θάνατο ζωή του, απέκτησε πρόσωπο. Χάρη στους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στρόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, οι οποίοι παρουσίασαν το αποτέλεσμα της αναδόμησης του προσώπου, μάθαμε ότι ο πολεμιστής της Πύλου ήταν νεαρός, με μαύρα κατσαρά μακριά μαλλιά, καστανά μάτια και φρύδια, όμορφος, αρχοντικός.
Το προσωνύμιο «Γρύπας Πολεμιστής» οφείλεται στους δύο όμοιους αντικριστούς γρύπες που φρουρούσαν τον βασιλικό θρόνο στο Ανάκτορο του Νέστορα στην αρχαία Πύλο.
Οι δύο αρχαιολόγοι, ανασκαφείς της αρχαίας Πύλου, σε διάλεξη που έδωσαν την Πέμπτη στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, τόνισαν ότι ο όμορφος Άρχοντας των Δαχτυλιδιών είχε λάβει μέρος σε πολλές μάχες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από ασθένεια. «Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου», είπε η δρ Στόκερ.
Το δαχτυλίδι φέρει παράσταση πέντε γυναικών, με πλούσιο και περίτεχνο ντύσιμο, σε παραθαλάσσιο ιερό
Μαζί με την εικόνα του μελαχρινού πολεμιστή, η οποία εντυπωσίασε το κοινό, έδειξαν τέσσερα δαχτυλίδια από τα οποία φαίνεται η θέση ισχύος που είχε στην κοινωνία της εποχής του, όπως και οι σχέσεις του με τη μινωική Κρήτη. Μόνο σε εκείνην βρίσκουμε αντίστοιχα δαχτυλίδια, τα οποία οι αρχαιολόγοι ονομάζουν «σφραγιστικά», αφού χρησιμοποιούνταν για να σφραγίζονται γραπτές πινακίδες και αντικείμενα.
Πρόκειται για πραγματικά συγκλονιστικά ευρήματα. Το ύψος του κάθε δαχτυλιδιού δύσκολα ξεπερνά το ένα εκατοστό. Και μάλιστα, αιώνες προτού εφευρεθεί το μικροσκόπιο.
Ο νεκρός είχε πλούτο, τον οποίο μαρτυρούν τα μπρούτζινα, ασημένια και χρυσά αγγεία που τοποθετήθηκαν στον τάφο του, πάνω και γύρω από το φέρετρό του. Δεν υπήρξε αγγείο από πηλό, κάτι πολύ συνηθισμένο σε όλες τις κοινωνίες. «Ούτε καν τα κύπελλα. Ακόμα και αυτά, ήταν χρυσά», τόνισαν οι δύο ανασκαφείς.
(Φωτ.: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)
Μπρούτζινος ήταν και ένας καθρέφτης που εντοπίστηκε δίπλα του, και όπως είπε ο δρ Ντέιβις, φαίνεται πως οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν ανάλογους καθρέφτες για τελετουργικό χτένισμα πριν από τη μάχη. Στην υπόθεση αυτή συνηγορεί και το ότι βρέθηκαν χτένες, μερικές από τις οποίες ήταν από ελεφαντόδοντο. Επάνω στον νεκρό βρέθηκαν επίσης πολλά κοσμήματα, ανάμεσα στα οποία μια μοναδικής τέχνης και αξίας χρυσή αλυσίδα.
Οι έρευνες των δύο αρχαιολόγων στην Πύλο θα συνεχιστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια. Άλλωστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζακ Ντέιβις, «η μελέτη του συγκεκριμένου τάφου στην πραγματικότητα μόλις έχει αρχίσει».