Την ώρα που το κεφάλαιο «Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός κατά τον 19ο και 20ό αιώνα» έχει αφαιρεθεί από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, και ενώ προγραμματίζεται να αφαιρεθούν σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής Ιστορίας από τα σχολικά βιβλία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, οι ομογενείς εξακολουθούν να παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στην πατρίδα δίνοντας μάχες εθνικής σημασίας.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ομογενείς του Καναδά που έχουν πάρει πολύ σοβαρά το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την αναγνωρίσει και η νέα τους πατρίδα.
Τελευταία επιτυχία τους, μετά την αναγνώριση του εγκλήματος από την πόλη του Τορόντο, είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές, από την πόλη της Οτάβας, την πρωτεύουσα του Καναδά.
Το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο και η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» ένωσαν τις δυνάμεις τους και ο στόχος έγινε πραγματικότητα.
Ο δήμαρχος της Οτάβας Τζιμ Ουότσον ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Εθνικού Κογκρέσου και προκήρυξε την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Με ανακοίνωσή της, η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» ευχαριστεί το Εθνικό Κογκρέσο γιατί «έχει αναλάβει την τεράστια εθνική υποχρέωση να φέρει σε πέρας και προχωράει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση».
Τα συγχαρητήριά του για την επιτυχή έκβαση και αυτής της μάχης έστειλε στον ποντιακό σύλλογο ο Τζιμ Καρύγιαννης, δημοτικός σύμβουλος του Τορόντο που είχε πρωτοστατήσει στις ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη δική του πόλη.