Ο ελληνισμός, η ιστορία του αλλά και η πορεία του στο μέλλον φθάνει μέχρι τα βάθη της Ρωσίας, στη Σιβηρία. Το Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η επίδραση του ελληνισμού στη σύγχρονη επιστήμη, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση» ξεκίνησε τις εργασίες του στις 6 Οκτωβρίου στο Τομσκ (μια από τις παλαιότερες πόλεις της Σιβηρίας) στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Πειραιώς και Νήσων, με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Τομσκ.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η δρ Φιλοσοφίας και μέλος του ΔΣ της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Τομσκ Τατιάνα Μιντσένκο και ο πρόεδρος της ελληνικής νεολαίας του Τομσκ Αντρέι Ίλκος. Οι εργασίες του διεξάγονται από τις 7 Οκτωβρίου στο Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ και θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου στη Μόσχα.
Στόχος του συνεδρίου είναι η εισαγωγή στη φιλοσοφική και επιστημονική χρήση της ευρείας έννοιας του όρου «ελληνισμός».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων δεν θα είναι μόνο η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες αλλά και το πώς σε διάφορες χρονικές περιόδους αυτός επηρέασε τον πολιτισμό όλου του κόσμου. Θα μελετηθεί επίσης και η χρήση της ελληνικής γλώσσας ειδικά από τους μη Έλληνες σε όλον το ρου της ιστορίας.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει εργασίες στους ακόλουθους τομείς:
- Τα προβλήματα κατά τη μελέτη και την κατανόηση της έννοιας του «ελληνισμού» καθώς και των κύριων σταδίων ανάπτυξης του ελληνικού πολιτισμού.
- Η επιρροή της ελληνικής πολιτικής και νομικής σκέψης στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα.
- Η συσχέτιση μεταξύ των αρχαίων φιλοσοφικών ιδεών και της σύγχρονης επιστήμης.
- Η επίδραση της βυζαντινής παράδοσης στον χριστιανισμό και στον πολιτισμό του σύγχρονου κόσμου.
- Η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας.
- Η επίδραση της σύγχρονης Ελλάδας στην παγκόσμια κοινότητα.
Το συνέδριο διοργανώνεται από το Κρατικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο του Τομσκ σε συνεργασία με το Κρατικό Πανεπιστήμιο της πόλης, τη Σχολή Φιλοσοφίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας, το Ινστιτούτο Ελληνικής Γλώσσας, Θεολογίας και Πολιτισμού και το Κέντρο Εκμάθησης Αρχαίας Φιλοσοφίας και Κλασικής Παράδοσης του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοβοσιμπίρσκ.
- Τα πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε τρεις γλώσσες (ρωσικά, αγγλικά και ελληνικά).