Αν και η λεγόμενη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έχει δώσει αρκετές ταινίες βασισμένες σε ιστορικά γεγονότα, εντούτοις οι σύγχρονοι κινηματογραφιστές απέφυγαν να φτιάξουν μια ιστορική ταινία. Όλα αυτά μέχρι σήμερα, καθώς η Έξοδος 1826, το πρώτο πολεμικό δράμα που γυρίστηκε εδώ και 46 χρόνια (το τελευταίο ήταν ο Παπαφλέσσας, το 1971), είναι έτοιμο και περιμένει να βρει το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη, στις αρχές του 2017.
Σε σενάριο και ιστορική έρευνα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα, η ταινία αφηγείται την ιστορία 120 Βλάχων από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που το 1826 έφυγαν από το χωριό τους για να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια ιστορία μυθοπλασίας, βασισμένη σε διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στην προφορική παράδοση, όπως είναι και το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας».
«Είναι μια φιλόδοξη ταινία στα χρόνια της κρίσης, όπως και η πορεία των Σαμαριναίων που πέρασε μέσα από εμπόδια και απρόοπτα», τονίζει ο Βασίλης Τσικάρας. Όπως λέει, το… ταξίδι ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, και η ολοκλήρωση του φιλμ έγινε «χάρη σε μερικούς ρομαντικούς και ολίγον τρελούς».
Η Έξοδος 1826 γυρίστηκε στην Κρώμνη Γιαννιτσών. Συμμετείχαν πάνω από 90 ηθοποιοί και υποστηρικτικό προσωπικό, αλλά και αρκετοί εθελοντές, όπως άνθρωποι του Δήμου Πέλλας και μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Γιαννιτσών.
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σινεμά ήρωες της περιόδου του 1821 από τη Μακεδονία.
«Είναι πρωτόγνωρο αυτές τις εποχές να μπορείς να ενεργοποιείς 150 με 160 ανθρώπους για να γυρίσεις μια ταινία», τονίζει στον ρ/σ Πρακτορείο ο Βασίλης Τσικάρας. Μάλιστα, περιγράφει με ενθουσιασμό «την υποδοχή που σου κάνει μια ολόκληρη κοινωνία για ένα ιστορικό θέμα», και καταλήγει στο ότι η ολοκλήρωση αυτής της μεγάλου μήκους ταινίας «δίνει και ένα μήνυμα, πως όταν εμείς οι Έλληνες πραγματικά θέλουμε κάτι, και μπορούμε να συνεργαστούμε και προσφέρουμε χείρα βοηθείας».