Λάβρος κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι επιδιώκει να χωρίσει την Εκκλησία από το λαό, αλλά υπέρ της θέσης ότι πρέπει να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι «με τάση συνεργασίας» ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία, εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη σημερινή, σχεδόν 90 σελίδων, εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος ζητά διάλογο από μηδενική βάση για τα Θρησκευτικά, και προβάλλει το βαυαρικό μοντέλο για όλο το πλέγμα διδασκαλίας.
«Η Εκκλησία, κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στην πολυσέλιδη εισήγησή του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται σε όλο το πλέγμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και δηλώνει ότι η Εκκλησία θα είναι παρούσα στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Καλωσορίζοντας τα μέλη της Ιεραρχίας στην ετήσια σύνοδο, ο κ. Ιερώνυμος επεφύλασσε και μια ακόμα αιχμή: «Ο δημόσιος λόγος το τελευταίο διάστημα έχει βομβαρδιστεί με μια ανεξήγητη φλυαρία, πολυλογία, λόγια, λόγια. Η Εκκλησία δεν διανοείται να απευθυνθεί στα παιδιά της με ιδεοληψίες με αγκυλώσεις, με σύνδρομα μειονεξίας, με απωθημένα από το παρελθόν ή με φαντασιακή ενατένιση του μέλλοντος», ανέφερε.